latinica  ћирилица
22/10/2019 |  11:38 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Српска неће прихватити измјештање миграната у Медено Поље (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска неће прихватити да мигранти из Бихаћа буду измјештени у српско повратничко село Медено Поље код Босанског Петровца.
Мигранти у Вучјаку - Фото: nezavisne novine
Мигранти у ВучјакуФото: nezavisne novine

Након што је Оперативна група за питање миграција у Унско-санском кантону, затражила хитно измијештање миграната из кампа Вучјак код Бихаћа, Додик је рекао да надлежне институције у БиХ ништа не раде и да не постоје квалитетан одговор.

Он је истакао да БиХ нема адекватан одговор на мигрантску кризу и да су сви досадашњи поступци учињени како би се оправдао нерад.

Додик је нагласио да би смјештање миграната у Меденом Пољу имало политичку димензију чији је циљ протјеривање Срба са вјековних огњишта.

- То је смишљено у Сарајеву да би Срби били протјерани из Меденог Поља, односно са вјековних огњишта - рекао је он.

Српски члан Предсједништва БиХ је истакао да дио бошњачке политичке елите благонаклоно гледа на мигранте, који би у перспективи могли да врше притисак на оне који нису Бошњаци.

Додик је нагласио да би проблем миграната могао да сруши темеље БиХ, јер институције на нивоу БиХ нису ништа урадиле како би одговориле на ово питање.

- Покушаји да се све формализује на нивоу БиХ ишли су за тим да буде оправдан нечији нерад, а затварање граница у Европи је довело Републику Српску и Федерацију БиХ у ситуацију да се мора наћи одговор на овај проблем - додао је он.

Додик је додао да Република Српска, по питању миграната, има јасан став и да неће дозволити прихватне центре на својој територији.

- Потребно је обезбиједити адкеватан смјештај за мигранте на подручју Бихаћа, као и логистику. Долази зима и не смијемо изгубити хуманитарну димензију, а Република Српска је спремна да помогне у финансирању центра за мигранте у овом граду - рекао је он.

На питање шта Предсједништво БиХ може урадити у рјешавању мигрантске кризе, Додик је одговорио да не може ништа јер не постоји свеобухватан план.

- Више пута смо тражили од Савјета министара да буде сачињен свеобухватан план за рјешавање мигрантске кризе, али то никад није урађено и од кога да тражимо одговорност. У Федерацији БиХ постоји само један програм, а то је да на границе у Српској буде постављена њихова полиција и на границу БиХ према Србији Оружане снаге, што никада нећемо допустити. Да је Српска била надлежна за границу, сигурно бисмо је затворили - рекао је српски члан Предсједништва БиХ.