latinica  ћирилица
22/10/2019 |  11:54 | Аутор: БЕТА

Заев: Неприхватљиво, нема алтернативе

Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев изјавио да је неприхватљива идеја да његовој земљи умјесто чланства у ЕУ буде понуђено стратешко партнерство.
Зоран Заев (Фото:alsat.tv) -
Зоран Заев (Фото:alsat.tv)

- Нећемо прихватити другу дебату, као на примјер за стратешко партнерство, а не за чланство. За нашу земљу не постоји друга алтернатива осим пуноправног чланства у ЕУ - рекао је синоћ Заев за телевизију Алсат М.

Заев је тако одговорио на питање како кометарише размишљања предсједника Француске Емануела Макрона да би неким земљама кандидатима за чланство у ЕУ могло да се понуди стратешко партнерство.

- Зашто није прихватљива идеја предсједника Макрона? Ми ћемо проћи сигурно седам до осам година у преговорима по поглављима. То значи да ћемо постати пуноправна чланица ЕУ након што се реформишемо и изнутра, а томе ће помоћи приступни процес и затварање поглавља - рекао је Заев.

Премијер Сјеверне Македоније је додао да вјерује да ће Макрон то прихватити и да ће послати охрабрујући сигнал да процес евроинтеграција његова земља треба да започне како је договарано.

- Тај сигнал не треба мени. То ће бити сигнал за наш народ. Да задржимо и да одржавамо мотивацију. Ту мотивацију морамо да задржимо и због подршке 27 земаља чланица ЕУ које су имале кристално јасан став да смо заслужили отварање преговарачког процеса - рекао је Заев.

Поводом информације да постоји иницијатива Италије да питање Сјеверне Македоније врати на дневни ред ЕУ већ у новембру на Савјету за опште послове, Заев је рекао да је добио позив италијанског премијера Ђузепеа Контеа да се састану 29. октобра и разговарају о тој иницијативи коју су, како је навео, подржали и други премијери.