latinica  ћирилица
22/10/2019 |  13:35 | Аутор: СРНА

Звиздић за појачано присуство америчких званичника у БиХ

Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић и специјални изасланик за западни Балкан у Стејт дипартменту Метју Палмер разговарали су у Вашингтону о разлозима неформирања власти у БиХ, сматрајући да је "највећи проблем у неприхватању Годишњег националног програма, као предуслова за даље НАТО интеграције БиХ".
Кормак, Звиздић и Палмер - Фото: СРНА
Кормак, Звиздић и ПалмерФото: СРНА

Саговорници су истакли да је важно испунити тај услов, као и да је потребно што прије формирати власт, имајући у виду најбољи интерес за БиХ и уз неизоставно поштивање закона, одлука и стратегија које су усвојиле надлежне институције, саопштено је из Савјета министара.

Звиздић и Палмер су се сагласили да је за процес европских и НАТО интеграција кључно поштивање владавине права, што представља једну од најважнијих и темељних вриједности демократских држава.

Они су посебно истакли да мир и стабилност немају алтернативу за економски напредак и сарадњу земаља у региону.

- Неопходно је појачано присуство америчких званичника у БиХ - мишљења је Звиздић, те позвао инвеститоре из САД да улажу у БиХ, а грађане САД да у што већем броју посјећују БиХ гдје ће, како је рекао, имати пријатељско окружење.

На састанку о актуелној ситуацији у БиХ и региону, коме је присуствовала и бивши амбасадор САД у БиХ Морин Кормак, Звиздић је захвалио за подршку и рекао да су САД биле и остају најважнији и најконзистентнији пријатељ и савезник БиХ у очувању њене цјеловитости, заштите суверенитета, да су најзаслужније за бројне сегменте институционалног јачања БиХ, те да због тога БиХ треба и даље бити поуздани партнер САД на западном Балкану.

Он је рекао да БиХ треба да остане на путу реформи, демократизације, поштовања домаћих закона и међународних стандарда, те да је неопходно појачати активности на путу ЕУ и НАТО интеграција како би што прије постала дио породице модерних и просперитетних држава.

Палмер, који је и замјеник помоћника америчког државног секретара за европске и евроазијске послове, рекао је да је БиХ један од најважнијих фактора стабилности на западном Балкану и да САД остају снажно привржене заштити територијалног интегритета и суверенитета БиХ, као и очувању стабилности и безбједности кроз наставак процеса евроатлантских интеграција.

Он је нагласио да САД остају посвећен и искрен пријатељ БиХ у свим реформским процесима и интеграцијама које воде ка безбједности, стабилности и економском просперитету, те да се питање процеса НАТО интеграција разумије као питање владавине закона, повећања нивоа безбједности што, на бази доказаних искустава, води ка укупној стабилизацији и вишем нивоу домаћих и привлачењу страних инвестиција, новим радним мјестима, задржавању младих и квалитетнијем животном стандарду.