latinica  ћирилица
22/10/2019 |  13:45 ⇒ 14:55 | Аутор: СРНА

Жунић: Влада се понаша домаћински

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да се Влада Радована Вишковића сигурно понаша домаћински и води бригу о народном новцу, чак и када је ријеч о куповини новог авиона.

- Куповина новог авиона питање је за Владу и сигуран сам да се Влада Вишковића домаћински понаша. Да води бригу о народном новцу, може се видјети по ребаланасу буџета за ову годину у коме је прикупљен вишак средстава од 60 милиона КМ - рекао је Жунић у холу Скупштине.

Он је изразио наду да ће тај вишак бити већи када се на крају буде "подвлачила црта".

- Не бих улазио у пројекте Владе која је до сада урадила пуно у многим аспектима. Када се купује авион, то у јавности увијек изазива приче, али ако узмемо финансијске трошкове и рачуницу Владе да ће то на крају донијети корист, онда немам ништа против - рекао је Жунић.

Опозициони закони добили негативно мишљење Владе

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је да су два нацрта закона која је предложила опозиција повучена са дневног реда сједнице парламента јер су добила негативно мишљење Владе, додајући да је опозиција тиме хтјела да поново у парламенту припреми политичку фарсу.

Он је оцијенио да се Нацрт закона о заштити узбуњивача и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске ни по форми, ни по садржају не могу наћи у парламенту.

- То разумијем као политички потез опозиције. Посланици могу предлагати законе, али не и деградирати Народну скупштину - рекао је Жунић.

Предсједник Законодавног одбора Душица Шолаја, која је посланик СНСД-а, образложила је да је ово скупштинско тијело одлучивало у складу са мишљењем Владе у коме се наводи да би се прихватањем Нацрта закона о заштити узбуњивача у правном систему Српске нашла два закона која регулишу исто питање и материју - закони о заштити узбуњивача и постојећи о заштити лица која пријављују корупцију.

Она је додала да Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске није усклађен са правилима израде закона и других прописа Српске.

- Злонамјерна је тврдња опозиције да су ови закони скинути на Законодавном одбору без икаквог образложења - рекла је Шолаја и додала да је посланик Драшко Станивуковић на сједници Одбора вријеђао чланове тог тијела.

Са дневног реда седме редовне сједнице парламента повучени су Нацрт закона о заштити узбуњивача – приједлог народног посланика Драшка Станивуковића, као и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске - приједлог народних посланика Јелене Тривић, Драшка Станивуковића и Небојше Вукановића.