latinica  ћирилица
22/10/2019 |  13:48 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Компаније Релакс шу и Амика о случају раднице обољеле од карцинома

Компаније Амика и Релакс шу Босна из Дервенте огласиле су се данас саопштењем о случају раднице обољеле од карцинома Слободанке Тодорић којој није продужен уговор о раду.
Дервента (фото: otkrijderventu.com) -
Дервента (фото: otkrijderventu.com)

У саопштењу се наводи да је Тодорићева током радног стажа стеченог у обје фирме била пријављена под уговором о раду на одређено вријеме, те да се почетком године разбољела и у априлу отворила боловање које је у предузећу Релакс шу трајало до 30. септембра.

- Током ових шест мјесеци, ми смо, онолико колико је било у нашој моћи, покушали да помогнемо и допринесемо њеном лијечењу, па смо јој продужавали уговор о раду, те у два наврата прикупљали добровољни прилог за њено лијечење и два пута вршили исплате средстава из Фонда солидарности иако није била његов члан - наведено је у саопштењу.

Даље наводе да су, због природе сезонске производње којом се баве, а која је израженија током зимског и љетњег периода и слабија у прелазном периоду и с обзиром да су изашли из сезоне обилније производње, били приморани да смање број радника за наредна два до три мјесеца док не започне нова производна сезона, те да је у тој групи радника којима није продужен уговор о раду на одређено вријеме и Слободанка Тодорић.

- Након овог што смо, као фабрика која се бави производњом обуће, учинили да бисмо радницу задржали у радном односу док је то било у нашој могућности, примили смо само увреде од стране супруга бивше раднице. Прије свега, веома узнемиравајуће и пријетеће поруке једној од наших радница, биле су разлог да сви документи бивше раднице буду предани искључиво на пријемници, а не унутар круга фабрике - додају у саопштењу компаније Амика и Релакс шу.

Ове компаније сматрају да су као послодавци испунили своју дужност према Закону и бившој радници и изашли у сусрет њеном лијечењу док је била на боловању, те изражавају наду да ће Тодоровићевој изаћи у сусрет одређене институције које би могле помоћи њој и њеној породици.

Подсјећају да обје фирме запошљавају више од 660 радника и да се налазе на врху листе компанија у Републици Српској по оствареној добити.