latinica  ћирилица
22/10/2019 |  14:00 ⇒ 15:47 | Аутор: СРНА

Просјечна септембарска плата у Српској 909 КМ

Просјечна септембарска плата након опорезивања у Републици Српској износила је 909 КМ и у односу на август номинално је мања за 0,2 одсто, а реално мања за 0,8 одсто, саопштено је из Завода за статистику Српске.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

У саопштењу се наводи да је највиши септембарски просјек од 1.426 КМ био у подручју финансијске дјелатности и дјелатности осигурања, а најнижи у подручју грађевинарства 631 КМ.

У септембру ове године, у односу исти мјесец лани, највећи номинални раст плате од 22,6 одсто, након опорезивања, забиљежен је у подручјима пословања некретнинама, док је смањење плате од 0,1 одсто у номиналном износу забиљежено једино у подручју стручне, научне и техничке дјелатности.

Просјечна септембарска бруто плата износила је 1.411 КМ.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Српској, у септембру у односу на август, више су за 0,6 одсто, а посматрано у септембру ове у односу на исти мјесец лани више су за 0,4 одсто.

Највећи раст цијена на годишњем нивоу у септембру од 5,8 одсто регистрован је код алкохолних пића и дувана, усљед виших цијена дувана, док је највећи пад цијена од 12,1 одсто био код одјеће и обуће због сезонских снижења конфекције и обуће.