latinica  ћирилица
22/10/2019 |  14:08 ⇒ 14:57 | Аутор: СРНА

Београд: Монографија "Бањалука - центар Врбаске бановине"

Монографија "Бањалука - центар Врбаске бановине" аутора Верице Стошић и Небојше Радмановића представљена је данас на Међународном београдском сајму књига.
Београд - монографија - Фото: СРНА
Београд - монографијаФото: СРНА

Ово дјело, које су објавили Архив Републике Српске и Удружење архивских радника Републике Српске, садржи мноштво до сада непознатих података о Бањалуци и архивских фотографија, речено је на промоцији.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић је рекао да је та монографија резултат вишедеценијског рада некадашњих колега, Стошићеве и Радмановића.

- Они су више деценија истраживали ову проблематику, поготово фондове између два свјетска рата који се чувају у Архиву Републике Српске у Бањалуци, али и у Архиву Југославије у Београду - навео је он.

Стојнић сматра да посебну вриједност монографије чине фотографије које су први пут објављене, а чувају се у збирци фотографија Архива Републике Српске.

- Могу се видјети разне фотографије из области привреде, управе, економије туризма, културе, просвјете и то су све сегменти које обухвата ова монографија - рекао је Стојнић.

Радмановић је рекао да је та монографија важна и "за старе и за нове Бањалучане", као и за оне који хоће нешто да сазнају о Бањалуци, а немају гдје.

- Користили смо научне архивистичке методе и покушали да то прилагодимо људима да без оптерећења и без тешких историјских тема могу да читају - рекао је Радмановић.

Према његовим речима, монографија обилује фотографијама које нико прије није објавио, али и темама о којима у другим књигама није ништа могло да се прочита.

- Вратили смо се човјеку проучавајући прошлост, вратили смо се бројним људима који су стварали Бањалуку, а да их нико није описао ни споменуо - рекао је он.

Стошићева је напоменула да је вријеме Врбаске бановине представљало прави изазов за архивско истраживање.

Монографија је на Сајму књига у Београду представљена у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији.