latinica  ћирилица
22/10/2019 |  15:32 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

Шамац: Друга фаза санације Старе библиотеке (ФОТО)

У Шамцу је почела друга фаза санације и адаптације Старе библиотеке, или некадашње "Бегове куће”- заштићеног споменика културе. Вриједност радова је 67.000 марака.
Обнова Старе библиотеке - Фото: РТРС
Обнова Старе библиотекеФото: РТРС

У овој класичној вили с краја 19. вијека, названој "Бегова кућа", послије Другог свјетског рата била је смјештена амбуланта, потом градска библиотека до 1981. године, након тога Суд за прекршаје.

- Изграђена је у периоду између 1898. и 1904.године. Градили су је италијански мајстори који су специјално доведени за ту прилику. Архитекта, пројектант је чивени Александар Витек који је пројектовао вијећницу у Брчком - рекао је писац Никша Незировић.

У првој фази пројекта санације и адаптације зграде реновиран је кров, док се у другој фази ради обнова фасаде и уградња столарије.

Фото: СРНА

- Ми смо од федералног Министарства за избјеглице и расељена лица добили по јавном позиву током ове године у износу 57.000 КМ, као учешће општине 10.000 КМ и укупна вриједност ове друге фазе радова 67.000 КМ биће уложено - rekao je Ђорђе Милићевић начелник општине Шамац.

Радови у овој фази биће завршени до краја новембра, а унутрашње уређење и опремање Старе библиотеке, након обезбјеђења средстава- сљедеће године. Планирано је да се Народна библиотека врати у обновљену зграду.