latinica  ћирилица
22/10/2019 |  18:32 ⇒ 23/10/2019 | 08:15 | Аутор: РТРС

Трећег дана Сајма у Београду, Српска представила низ књига, зборника и часописа

Промоцијама књига и часописа настављено је представљање Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига.

Између осталог, промовисана су издања Архива Републике Српске, Друштва чланова Матице српске у Републици Српској и Центра за српске студије из Бањалуке.

Књига "Бањалука- центар Врбаске бановине" аутора Верице Стошић и Небојше Радмановића резултат је вишедеценијског истраживачког рада, свједочи о прошлости Бањалуке и садржи бројне фотографије које су први пут објављене.

- Мислим да је ово важно и за старе и за нове Бањалучане и за оне који хоће што више да сазнају о Бањалуци, а немају прилику. Мислим да смо све то урадили за њих, да смо користили научне методе и покушали да то прилагодимо људима који без оптерећења, без тешких историјских тема, могу да читају и да виде - рекао је аутор књиге Небојша Радмановић.

Друштво чланова Матице српске у Републици српској промовисало је шест нових књига, зборника радова и часописа.

Међу њима је и зборник "Култура памћења и однос према историјским споменицима".

- Он нас упозорава какав однос морамо имати према историјским споменицима. Ако као народ запоставимо своје историјско памћење, своје историјске споменике, онда смо осуђени на тумарање у историји - истакао је Слободан Наградић, Друштво чланова Матице српске у Републици Српској.

Читаоцима су представљена и издања Спомен-подручја Доња Градина. Уз часопис "Топола", ту је и зборник свједочанстава преживјелих јасеновачких логораша "Књига сјећања".

- Сматрамо да је веома значајно да вербална свједочанства буду објављена у том облику, тако да смо направили један пресјек свједочанстава која су најјача у емотивном смислу - нагласила је Тања Тулековић, директорка Спомен-подручја Доња Градина.

Култури сјећања доприноси и пројекат "Душу нису убили" аутора Мире Лолић Мочевић и Драга Мастиловића о страдању српског народа у прошлом вијеку, који је преведен на енглески и њемачки језик, а сајамској публици представљено је издање на руском језику.

Аутор Драга Мастиловић сматра да је то од јако великог значаја јер на тај начин истина о српском народу у БиХ може боље да продре у свијет.

Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево пажњу публике усмјерио је на дјела "Андрићева слика Босне на размеђу поетике и идеологије" академика Станише Тутњевића, и "Књигу Петра Кочића" приређивача Душка Певуље.