latinica  ћирилица
22/10/2019 |  18:56 ⇒ 23/10/2019 | 09:36 | Аутор: РТРС

Буџет Српске већи за 60,6 милиона КМ

Повећање прихода, али и измјена структуре реализованих буџетских средстава и издатака главни су разлози за ребаланс буџета Српске за ову годину. Три милијарде 316 милиона марака укупна су средства за ребаланс и већа су за 60 милиона у односу на усвојени буџет Српске.

- Овим ребалансом планиран је суфицит од 67,6 милиона и већи је за 11 милона у односу на првобитно планирани суфицит буџетом за 2019. годину - појаснила је Зора Видовић, министарка финансија Републике Српске.

Повећана је наплата свих пореза, процентуално највећи је раст прихода од игара на срећу, за 36,8 одсто.

Када је ријеч о расходима за лична примања, издвојено је више средстава и то због повећања плата и накнада појединим категоријама запослених у полицији и правосуђу.

- Хоће ли осјетити и један пенизонер ваш ребаланс буџета, хоће ли осјетити борац Војске Републике Српске? Хоће ли осјетити иједан полицајац - запитао је ПДП-ов Љубиша Крунић.

СНСД-ов Срђан Мазалица кажа да овим фирме боље послују, да остварују већу добит, плаћају више пореза на добит, да расте запосленост, да расту плате, да се повећава порез на доходак од којег један дио иде и општинама и да расту доприноси.

Повећани су и издаци за нефинансијску имовину, највише због плана набавке новог авиона и издвајања за МУП.

План набавке авиона поново је наишао на критику опозиције.

- Ако смо већ повећали за 60 милиона, ок. Али, могли смо их паметније потрошити, не морамо куповати авион - каже Зораб Видић, СДС.

- Ако узмемо финансијске трошкове и рачуницу Владе, мислим да ће то у крајњем случају бити од користи - категоричан је Игор Жунић, СНСД.

Ресорна министарка одбацила је тврдње опозиције да расту задужења.

Каже, дуг се смањује, а укупно задужење у овој години неће прећи границу коју је одредила Народна скупштина.

Одговорила је и да су ребалансом покривена ранија давања.

- Морали смо да затворимо плате за полицију које смо повећали, плате за полицију која ради у затворима и морали смо да затворимо пензије које су повећане у августу мјесецу и то повећање износи 12 милиона марака - додала је Видовићева.

Након расправе о ребалансу буџета, посланици су, такође по хитном поступку размотрили и Приједлог закона о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске за 2019. годину.