latinica  ћирилица
22/10/2019 |  19:07 ⇒ 21:37 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Захваљујући раду Владе и НСРС извршава своје обавезе

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је задовољан радом Владе.

- Захваљујући раду Владе ми извршавамо све своје обавезе онако како је то планирано за ову годину. Првенствено ту мислим на усвојене Законе и све обавезе које Парламент има у односу на рад Владе - истакао је Чубриловић за РТРС.

Истакао је да Влада сервисира све дугове према кредиторима ове земље.

- Сигурно јој недостаје више инвестиција, прије свега, инвестиција у инфрастуктурне пројекте које су предуслов за виши привредни развој. Надам, се да ће Влада успјети да обезбиједи то у наредних неколико мјесеци, јер знам да се ради на неким пројектима и вјерујем да ће неки од њих доживјети реализацију - истакао је предсједник Парламента Српске.

Када је ријеч о владајућој коалиција у којој је и Демос, Чубриловић је рекао да је то стабилна коалиција и да постоји комотна скупштинска већина што се тиче рада Парламента.

Истакао да је у НСРС није дошао захтјев за посебну сједницу о којој би требало да буде постигнут одговор на Декларацију СДА.

- Очекујем да то завршимо у првој половини новембра - рекао је Чубриловић и додао да Декларација СДА има континуитет у свом дјеловању и има исти циљ као Декларације које су рађене прије 30 и више година.

- Мислим да је вријеме да се стане са тим, јер српски народ се не осјећа лагодно када чује те захтјеве и обзиром на коначне циљеве. Сигурно да треба Република Српска и кроз форму закључака да донесе своје виђење доношења таквих Декларација као што је ова - истакао је Чубриловић.

На питање какав одговор очекује, рекао је да ће се то знати тек након расправе у Народној скупштини.

- Видјећемо на крају и шта сам предлагач тражи од НСРС. Сматрам да би одговор требало да буде усаглашен. Не знам да ли ће бити, али са великом подршком ће то бити подржано, а да ли ће бити сви на том фону ја не могу то да потврдим, јер сам документ као приједлог није стигао још у НСРС - рекао је Чубриловић.

Истакао је да српски представници на нивоу БиХ не одговарају НСРС.

- Ми смо имали непријатних ситуација када је ријеч о појединим представницима у самој НСРС. У самој НСРС је отворено говорено да они не одговарају НСРС. То свакако није добро. Ми можемо да имао различита мишљења по појединим питањима али мислим да би сваком од нас требала прије свега и изнад свега да буде Република Српска и да бар по појединим питањима можемо имати усаглашене ставове - сматра Чубриловић.

Подсјетио је да су били на усаглашавању неких ставова код предсједника Србије Александра Вучића који је желио да помогне у одређеној ситуацији.

- Наравно, ни ту није било потпуно јединство. Било је дисонантних тонова, не толико на самој сједници и комантарима непосредно послије. Али самим временом, до изражаја је долазио тај различит став. Мислим да би требало да се канемо тога и да партијске, појединачне а поготово личне интересе ставимо у функцију грађана Српске и српског народа у БиХ - истакао је Чубриловић и додао - Мислим да је то најважније и основно питање око којег би требало да се сложимо.

Подсјетио је да већ годину дана у БиХ није формирана власт.

- Ја не знам када су предлагали и осмишљавали овакав Изборни закон, а утицај међународне заједнице је био огроман на овакав Закон, да ли су размишљали да можемо да дођемо и у ову ситуацију - рекао је Чубриловић.

Навео је на негативан примјер Мостара гдје већ годинама није проведен избор онако како то грађани Мостара то требало да реализују.

- Зато и ова ситуација није добра. Српска може да функционише и има капацитет да задовољава већину потреба грађана Српске али то није добра порука према међународној заједници, према нашим партнерима. Ми претендујемо да будемо дио Европе. На овај начин, тамо никада нећемо доћи - рекао је Чубриловић.

Када је ријеч о условљавању АМП-ом, када је познат и став НСРС о НАТО Чубриловић је рекао да је то наметнути став од појединих земаља, амбасада.

- То није и не може да буде услов за формирање Савјета министара. Неки су се 'закачили' за то и сад је то одједном услов који се не може превазићи - рекао је Чубриловић.