latinica  ћирилица
22/10/2019 |  19:08 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Гацко: У току изградња новог водовода

Готово три деценије општина Гацко нема уредно снабдијевање водом. Славине су, у љетним мјесецима суве, откако је почела интензивнија изградња стамбених објеката и проширење водоводне мреже. Капацитет постојећег изворишта Вратло остао је исти. У току је изградња новог водовода.

Рестрикције у водоснабдијевању, започете у јулу, још трају. Највећи проблем имају становници на вишим спратовима зграда, висинске зоне и сеоска подручја.

- Вратло је, кад је изграђено, према пројекту, било планирано за два насеља, Гацко и Автовац, и то на одређено вријеме, међутим, дошло је до проширења мреже по селима, са великим промјерима цијеви - рекао је Алекса Зеленовић начелник одјељења за просторно уређење и координатор тима за изградњу.

Стотину педесет километара водоводне мреже више је него прекапацитирано за тренутних мање од двадесет пет литара у секунди на водозахвату. Корисници су огорчени.

У највећем дијелу сеоских домаћинстава, која узгајају стоку, воде нема од почетка августа.

Општина је, у оквиру пројекта "Водоводи и канализација Републике Српске", прошле године покренула доградњу једанаест километара водовода, за додатних 45 литара у секунди. Кредитом од 2,5 милиона и властитим новцем, изградили су нешто више од седам километара водовода. За грант од 1,8 милиона , морају се снаћи.

- Рестрикције постоје по плану, колико се може, вода се пушта, зато и радимо овај пројекат - навео је Алекса Зеленовић начелник одјељења за просторно уређење и координатор тима за изградњу.

Завршетак доградње водовода, ако буде новца, очекује се у јулу наредне године. Гачанима ће помоћ стићи с неба, ако у сливу постојећег изворишта падне стотину литара кише. До даљњег је неће бити.