latinica  ћирилица
22/10/2019 |  19:56 ⇒ 20:19 | Аутор: sputniknews.com

Шта су се договорили Путин и Ердоган?

Руски и турски предсједници Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган су током шесточасовног састанка у Сочију постигли, како је руски лидер оцијенио, судбоносан договор, те да је на крају сусрета потписан меморандум који се састоји из више ставки.
Путин и Ердоган (фото:Sputnik / Рамиль Ситдиков) -
Путин и Ердоган (фото:Sputnik / Рамиль Ситдиков)

Како је након конференције за новинаре Путина и Ердогана пренио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, Русија и Турска су се договориле да ће од сриједе у подне у зону која се налази ван домашаја турске војне операције ући руска војна полиција и сиријска војска, која ће помагати Курдима да се повуку на територију која је удаљена најмање 30 километара од турске границе.

Такође, према меморандуму, курдске јединице биће изведене из сиријских градова Манбиџ и Тал Рифат.

У меморандуму се такође наводи да ће Русија и Турска остати приврежене очувању територијалне цјеловитости Сирије, али и осигурању националне безбједности Турске, а све у складу са Астанским споразумом.

Лавров је рекао и да се меморандумом подразумијева да ће Москва и Анкара предузети све мјере како би се спречио прелазак терориста кроз сиријско-турску границу, али и да се омогући безбједни повратак избјеглица у Сирију.

Постигнут је договор и да се формира заједнички механизам који ће пратити испуњење свих ових тачака меморандума.

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је након преговора са лидером Турске Реџепом Тајипом Ердоганом да је на састанку "постигнут изузетно важан, ако не и судбоносан договор који ће разријешити напету ситуацију на сиријско-турској граници"

Путин је истакао и да све стране војне силе морају да напусте Сирију како би се очувао територијални интегритет те земље, као и да Турска дијели тај руски став.

Русија пак дијели забринутост Турске због пораста сепаратистичког расположења у Сирији које је вјештачки иницирано, додао је Путин.

- Без сарадње Турске и Сирије засноване на обостраном поштовању ништа неће бити постигнуто - нагласио је он.

Путин је истакао и да је са Ердоганом разговарао о томе да ситуација на терену ни на који начин не смије да утиче на покретање рада сиријског уставног комитета, који би требало да засједа у Женеви.

Руски предсједник је позвао међународну заједницу да активније помогне свим избјеглицама који желе да се врате у Сирију.

Он је додао и да га је Ердоган информисао о томе какви су циљеви и задаци војне операције Турске на североистоку Сирије.

Ердоган је током заједничке конференције за новинаре са Путином у Сочију изјавио да је главни циљ турске војне операције започете на сјеверу Сирије да се протјерају Радничка партија Курдистана и Народна заштитна јединица, које Анкара сматра терористичким организацијама.

Он је нагласио да турска офанзива "Операција мирно прољеће" гарантује сиријски територијални интегритет и политичко јединство, уз напомену да Турску никада није занимала сиријска територија или њена сувереност.