latinica  ћирилица
23/10/2019 |  08:07 ⇒ 08:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Спектакуларан концерт "Но смокинг оркестра" у сједишту Унеска

Емир Кустурица и његов “Но смокинг оркестра“ одржали су синоћ у препуној сали у сједишту Унеска у Паризу спектакуларан концерт и подигли на ноге публику, углавном стране дипломате из цијелог свијета и чланове делегација у тој међународној организацији.
Концерт "Но смокинг оркестра" у сједишту Унеска  (Фото: (rockerparis.blogspot.com) -
Концерт "Но смокинг оркестра" у сједишту Унеска (Фото: (rockerparis.blogspot.com)

Око 1.200 званица са усхићењем и овацијама поздравило је синоћ Кустурицу и његов бенд, а они су, обучени као мексички официри, бриљирали на сцени Унеска.

Донијели су специфичан звук – комбинацију балканских ритмова и српског кола, које је на Унесковој листи нематеријалне културне баштине човјечанства, и музике која је пратила револуције у Латинској Америци, као и мјешавину новог и старог, савременог и традиционалног.

Тако је “Но смокинг оркестра“ у сједишту организације УН која се бави културом, образовањем и науком, приближио српску културу многобројним званицама, будући да њихова музика демонстрира читаву лепезу различитости које постоје у Србији.

Кустурица и његови музичари су у једном тренутку сишли са позорнице у публику и са њима играли у ритму музике, што је поздрављено великим аплаузом.

Амбасадорка Србије у Унеску, Тамара Растовац Сиамашвили, која је најавила концерт, рекла је да Србија подржава и охрабрује различитости и да је овај концерт јединствено путовање богатим и разноликим нематеријалним културним насљеђем Србије.

Званице и бенд поздравио је и помоћник генералне директорке Унеска Ернест Отоне.

Концерт је дио активности Министарства културе и информисања и одржан је на иницијативу министа културе Владана Вукосављевића.

Прије концерта, редитељ Емир Кустурица одржао је предавање на тему културних различитости.

Вукосављевић и Кустурица састали су се у уторак са генералном директорком Унеска Одри Азуле и њеним помоћником за културу.