latinica  ћирилица
23/10/2019 |  08:20 ⇒ 11:18 | Аутор: СРНА

Извоз јунећег меса стао, фармери траже дјела умјесто обећања

Блокада формирања власти на нивоу БиХ довела је у кризу домаће фармере јер је извоз јунећег меса стао, а бикови расту, рекао је Срни предсједник Удружења пољоприведника Семберије и члан Управног одбора Удружења пољопривредника БиХ Саво Бакајлић.
Краве - Фото: РТРС
КравеФото: РТРС

Бакајлић је упозорио да је ситуација веома тешка и да се фармери плаше угинућа, а међу 9.000 до 10.000 товних грла само у Семберији већ је између 4.000 и 5.000 грла прешло тежину од тоне, што је критично.

- Од маја из Сарајева слушамо само обећања о наставку извоза јунећег меса у Турску и док се у БиХ споре око формирања власти, трпе грађани. Није најважније питање ко ће бити у власти, него како ће грађанима бити са том влашћу, а села су нам већ полупразна и без радне снаге - навео је Бакајлић.

Према његовим ријечима, квота од 3.000 тона јунећег меса за извоз, која треба да се уговори, само ће бити тренутно олакшање, али не и рјешење проблема.

- Ми у овој држави једемо све и свашта из увоза, а наше домаће не можемо да продамо. Није нормално да у нашој житници произведемо месо, хљеб, воће и поврће и да ништа од тога не можемо да продамо у БиХ - рекао је Бакајлић.

Он као бахат и траљав оцјењује рад надлежног Министарстава спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату, истичући да је посао фармера да произведу квалитетну и здраву храну, а посао оних који имају функције и плате из буџета БиХ да обезбиједе тржиште, заштиту домаће производње и тиме заштиту потрошача.

Према његовим ријечима, цијена килограма живе ваге пала је на 3,7 марака, а до прије пола године била је 4,2 марака, плус ПДВ.

Предсједник Управног одбора Удружења произвођача млијека и узгајивача говеда Републике Српске Остоја Николић рекао је Срни да би се у трајном рјешавању овог проблема доста постигло пооштравањем контроле увоза меса у БиХ.

- Када би се пооштрила контрола увоза меса, да не може на тржиште док се не изврши детаљна анализа, постигли бисмо да у БиХ не улази месо сумњивог квалитета и тиме заштитили и домаћу производњу - сматра Николић.

Он је навео да садашња несигурност тржишта доводи фармере у веома тешку ситуацију јер трпе штету због немогућности продаје, иако су у вријеме набавке телади и почетка бављења узгојем јунади имали омогућен извоз јунећег меса и очекивали су да ће произведено моћи да продају.

Николић је упозорио да ће због тога тов јунади на домаћим фармама бити смањен у наредном периоду.

- Реално, у правим државама, не треба фармер да се бори за тржиште и брине о извозу, његово је да произведе што више и квалитетније, али у БиХ може да увози како год хоће и шта хоће, а наше месо је подвргнуто великој контроли и извози се најквалитетније - закључио је Николић.