latinica  ћирилица
23/10/2019 |  11:00 ⇒ 11:50 | Аутор: СРНА

Симић: Српска се залаже за мир и поштовање Дејтонског споразума

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Перо Симић истакао је да не постоји никакав сецесионистички модел Републике Српске, те да Српска никада није предузела ниједан такав потез, нити радњу.
Перо Симић -
Перо Симић

- Република Српска се залаже за мир и стабилност и поштовање свих међународних обавеза, прије свега Дејтонског споразума и подржава рјешења свих кризних питања у региону мирним путем, договором и компромисом - истакао је је Симић у реаговању на изјаву историчарке Дубравке Стојановић за лист Данас о ставу Аљбина Куртија да "Република Српска не смије бити препрека односима Албанаца и Бошњака".

Симић у одговору истиче да Стојановићева, за коју каже да би се могло рећи да већ дуже вријеме припада плејади западних активиста, у тексту "Никад не бих поредила патње и таксе" жали што Курти није рекао "да не би волио да Република Српска буде препрека између развоја односа Косова и Србије".

- Је л' да је то рекао, наводи историчарка Стојановић, то би значило да је против сецесионистичког Република Српска модела, односно његовог преноса на преговоре између Косова и Србије - подсјећа Симић.

Он наглашава да не постоји никакав сецесионистички модел Републике Српске, како то "тенденциозно, наопако и поремећено представља историчарка Стојановић, иначе давно препозната по изношењу паушалних оцјена и памфлета када је је ријеч о Републици Српској".

Република Српска, истиче Симић, никада није предузела ниједан сецесионистички потез нити радњу.

- Свако помињање ријечи сецесија из Бањалуке долазило је само као реакција када из Сарајева, кршећи Дејтонски споразум, желе да централизују БиХ или када, на примјер, Курти ових дана најављује уједињење Косова са Албанијом, односно стварање велике Албаније - појашњава Симић.

Он је указао да би то било увођење и усвајање неких нових принципа на Балкану.

- При томе Курти заборавља да би усвајање тих принципа, које он заговара, за Шиптаре, односно Албанце, у покушају да се створи велика Албанија, онда важили и за друге народе на Балкану, прије свега, Србије - каже Симић.

Он оцјењује да се не могу спроводити двоструки стандарди како то мисли Курти, односно да оно што је дозвољено једном народу, није другом. "За то немамо разумијевања, нити ћемо икада имати", поручио је Симић.

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ истиче да је посебно занимљиво да историчарка Стојановић прећуткује скандалозну изјаву Куртија и умјесто ње Републици Српској, посредством листа "Данас", потура сецесионизам.

- И што је још горе, ова узорита прозападна активисткиња тенденциозно и скандалозно оптужује Републику Српску да управо прави потпуну блокаду БиХ. Управо овај памфлет говори да неспособност да се стварност сагледа код историчарке Стојановић води код ње до халуцинантног изобличавања политичке стварности у БиХ - навео је он.

Симић подсјећа да је опште познато да је у БиХ на сцени покушај, који спроводе лидери водећих бошњачких партија кршећи Устав, да се већ годину дана након избора, на којима је побиједио СНСД Милорада Додика и коалиција око њих, на сваки начин онемогући да се спроведе изборна воља грађана и да побједници из Републике Српске преузму челне позиције у Савјету министара.

- Тако се од народа одузима глас и слобода и обесмишљавају избори. То је истина коју не само прећуткује, већ и фалсификује Дубравка Стојановић - поручио је Симић.