latinica  ћирилица
23/10/2019 |  12:20 | Аутор: СРНА

Путин: Русија намјерава да повећава присуство у Африци

Русија је одлучна да повећа своје присуство у Африци на државном нивоу, изјавио је руски предсједник Владимир Путин на форуму "Русија-Африка" у Сочију.
Владимир Путин  (Foto:Sputnik/ Alexey Druzhinin) -
Владимир Путин (Foto:Sputnik/ Alexey Druzhinin)

- Многе руске компаније дуго и успјешно сарађују са партнерима из најразличитијих сектора афричке економије и одлучне су да повећају своје присуство у Африци. Ми ћемо, наравно, подржати такве планове и на државном нивоу - нагласио је Путин.

Он је рекао да види могућност да се у наредних четири, пет година у најмању руку удвостручи трговински обрт Русије и Африке.

Русија такође планира да помогне у раду на приближавању трговинских режима и прошири своју мрежу трговинских представништава у Африци, додао је Путин.

Он је најавио да ће Русија на сваки начин помагати у приближавању трговинских режима који раде у оквиру афричке зоне слободне трговине и заједничког тржишта Евроазијске економске уније...

- Руска страна планира да прошири мрежу својих трговинских представништава, пружа подршку бизнису и успоставља нове контакте - прецизирао је Путин.

Коментаришући сарадњу у области медицине, Путин је рекао да је руска вакцина против еболе, која се испоручује земљама Африке, најбоља на свијету.

- Успјешно је успостављена сарадња у борби против опасних заразних болести... Наша земља је једна од првих која је одреаговала на епидемију еболе, издвојивши више од 60 милиона долара за борбу против ње и треба рећи да је вакцина била врло ефикасна и, према мом мишљењу, најбоља на свијету - истакао је Путин.

Самит и економски форум "Русија-Африка" одржава се данас и сутра у Сочију, а позвани су лидери све 54 афричке земље, а њих 43 потврдило је присуство. Копредседавајући самита су Русија и Египат.