latinica  ћирилица
23/10/2019 |  12:44 ⇒ 19:48 | Аутор: СРНА

Република Српска ће ићи у примјену концепта паметних градова (ФОТО)

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да ће Република Српска ићи у примјену концепта паметних градова, а њена динамика зависиће од финансијских фактора, али и саме динамике развоја система цјелокупне електорнске управе у Српској.

- Концепт паметних градова пун је погодак. Паметне градове свакако имамо на уму и у оквиру визије коју имамо за развој Републике Српске до краја мандата ове Владе Српске - изјавио је Рајчевић новинарима у Сарајеву, гдје данас учествује на панелу "Путања паметних градова: е-управа - погодак или промашај?", у оквиру четвртог регионалног Форума иновација, технологије и предузетништва "Сарајево анлимитид 2019".

Према његовим ријечима, путем развоја електронске управе, Министарство је предвидјело одређени дио активности у оквиру локалних заједница у Републици Српској.

- Концепт управљања градском структуром са једног мјеста од градске администрације, мјерењем одређених параметара живота у локалној заједници, свакако спада у цјелокупан концепт развоја и електронске управе у Српској и свега онога о чему ми говоримо као Министарство - нагласио је Рајчевић.

Он је навео да је Министарству концепт паметних градова посебно занимљив због сарадње која постоји са Савезом општина и градова Републике Српске, те додао да су општине и градови, у овом концепту успостављања система паметних градова, један од природних савезника и партнера.

Рајчевић је нагласио да ће Министарство спроводити низ активности у том погледу, те додао да су данашњи панел и дискусија прилика да се добију неке нове информације о праксама упостављања концепта паметних градова у региону, али и у Европи, као и да се види гдје се Република Српска ту уклапа.

Директор компаније "Проинтер ИТСС" Бојан Вујић рекао је да ова фирма константно подржава дигитализацију друштва, чиме се унапређује начин живота грађана.

- Овдје смо дошли да чујемо нека нова искуства земаља из региона, те најбоље европске праксе, али и да покажемо каква то рјешења има `Проинтер` и шта је то што ми можемо да понудимо о теми паметних градова и електронске управе - истакао је Вујић.

Он сматра да постоји довољно простора који се уз минимална улагања може искористити да се на савремен и модеран начин, знатно унаприједи и начин живота свих грађана у БиХ.

Према његовим ријечима, "Проинтер" има широк портфолио производа, а оно што је наинтересантније је пројекат који је фирма провела у Пореској управи Републике Српске, а који је директно омогућио да се годишње прикупи додатних 100 милиона КМ пореза имплементацијом једног "Проинтеровог" система.

Када је ријеч о концепту паметни градови, Вујић је рекао да компанија има рјешења за паметне паркинге, електронске грађевинске дозволе, управљање расвјетом и многа друга рјешења.