latinica  ћирилица
23/10/2019 |  13:10 ⇒ 17:26 | Аутор: СРНА

У "Ланаку" представљена платформа концепта паметног града (ФОТО)

"Го платформа концепта паметног града", која се односи на модернизацију, паметно управљање у саобраћају, праћење параметара попут ваздуха и буке, као и могућности у пољопривреди, представљена је данас у компанији "Ланако" у Бањалуци.
Развој концепта „паметног“ града - Фото: РТРС
Развој концепта „паметног“ градаФото: РТРС

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, који је присуствовао представљању ове платформе, рекао је да град интензивно ради на концепту паметних градова, будући да је то један од четири стратешка циља развоја Бањалуке.

Он је рекао да су данас са представницима компаније "Ланако" настављени разговори о развоју концепта паметних градова, подсјећајући да Бањалука, компанија "Ланако" и Електротехнички факултет имају потписан споразум о сарадњи на развоју овог концепта.

Радојичић је рекао да Бањалука тежи проширењу и модернизацији услуга у саобраћају и паркирању, те да је у припреми расписивање јавног позива за модерније услуге у тој области које подразумијевају начин кориштења паркинга, заузетости паркинг-мјеста и начина наплате паркинга.

Он је навео да је данас у "Ланаку" представљена и презентација која се односи на могућности у пољопривреди, односно на праћење појединих параметара који би пољопривредницима олакшали свакодневне послове.

- Све су то нове услуге које можемо развијати са "Ланаком" и другим компанијама, како би град сваког дана био модренији -  нагласио је Радојичић.

Радојичић је подсјетио да је у понедјељак, 21. октобра, у Бањалуци представљен четбот - нова услуга доступна на "Виберу".

- То је трећа надоградња апликација која је на располагању грађанима. Ове седмице имамо другу серију састанака о увођењу електронске грађевинске дозволе - рекао је Радојичић.

Радојичић је најавио да би Бањалука од 1. јануара требала да буде дио пилот-пројекта, као прва локална заједница у БиХ и међу првима у регији, за електронско издавање грађевинске дозволе.

Менаџер сектора за развој пословања у компанији "Ланако" Драган Нинић рекао је да ово предузеће уз "Го платформу концепта паметног града" успјело да демонстрира конкретна рјешења за одређене изазове са којима се грађани Бањалуке, али и туристи, сваки дан сусрећу.

- Ова платформа омогућава академској заједници да има покретну и мобилну лабораторију гдје ће моћи да демонстрирају своја знања, али и да истражују и креирају нека нова рјешења корисна за друштво - указао је Нинић.

Нинић је рекао да је Бањалука први град у БиХ са развијеном инфраструктуром која омогућава реализицају свих рјешења у оквиру концепта паметних градова.

- Бањалука на свом подручју има комуникациону мрежу која се састоји од шест гејтвеја, док на примјер главни град Словеније Љубљана, која је у ЕУ, има само један гејтвеј - рекао је Нинић.

Он је нагласио да је "Го платформа концепта паметног града" свјетског квалитета и као таква може бити од користи свима у Бањалуци.