latinica  ћирилица
23/10/2019 |  14:26 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Тривић: Улагање у знање је најбоља инвестиција

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је данас у Бањалуци да је улагање у знање једна од најбољих инвестиција и да је Владе Српске опредијељена да подржи младе и талентоване људе који ће знањем развијати Републику.
Стипендисти код Наталије Тривић - Фото: РТРС
Стипендисти код Наталије ТривићФото: РТРС

Тривићева је након пријема за прву генерацију стипендиста Добротворног удружења "Привредник Републике Српске" и предсједника удружења Горана Рачића, новинарима рекла да је ријеч о 34 стипендиста из свих крајева Српске.

- Желимо да подржимо ове младе да стекну најбоља знања како би Српска у будућности имала људе који ће је знањем развијати у привредном, друштвеном и политичком смислу - навела је Тривићева и нагласила да ће то квалификовати Српску као друштво знања.

Тривићева је навела да је стипендирање путем Добротворног удружења "Привредник" само један од видова подршке талентованим ученицима и студентима, подсјећајући да Влада Српске и локалне заједнице сваке године подржавају средњошколце и студенте кроз неколико линија стипендирања.

Рачић је захвалио Влади Српске, Министарству просвјете и културе на челу са Тривићевом, те другим републичким институцијама за помоћ и подршку "Привреднику".

Он је навео да је веома важно подржати младе и талентоване ученике и студенте, посебно оне који немају финансијских могућности да се школују.

Према његовим ријечима, да би неко био стипендиста "Привредника" у средњој школи треба да оствари просјечну оцјену 4,8 и више, а на факултету девет и више.

Рачић је рекао да су стипендисти подијељени у три категорије - у првој су они који се школују у мјесту пребивалишта, у другој они који се школују у општини, али су из удаљених сеоских средина и морају да путују неколико десетина километара, док трећу групу чине студенти који се школују ван мјеста пребивалишта.

- Стипендија за прву категорију износи 300 КМ, за другу 350, те за трећу 400 КМ. Ова стипендија важи до краја школске 2019/2020. године и наредне године ћемо поново расписати конкурс - рекао је Рачић и додао да се новац за стипендије углавном прикупља из прилога привредника.

Ученик четвртог разреда Електротехничке школе у Приједору Николина Станар рекла је да ће јој стипендија значити много и да је на овај начин показано да неко цијени знање и уложени труд током школовања.

- Ово је подстицај да даље наставимо на исти начин и да уложимо напоре да се усавршимо и да то буде на понос оних који су у нас вјеровали све вријеме - поручила је Станарева.

Студент друге године Факултета молекуларне биологије и физиологије у Београду Ивона Шукун рекла је да је на првој години студија имала просјек оцјена 9,9 и додала да ће стипендија много значити, како њој, тако и њеној породици.

Према њеним ријечима, то је велика мотивација и подстицај за даље напредовање и усавршавање у области коју је одабрала, али је истовремено и подстрек да напредује и као особа у свакој сфери живота да би оправдала указано повјерење.