latinica  ћирилица
23/10/2019 |  14:35 ⇒ 16:29 | Аутор: СРНА

Радојичић: Парламент снажан елемент државности и постојања Српске

Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић рекао је данас Срни да је парламент од оснивања снажан елемент државности и постојања Српске.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

- Народна скупштина је орган власти који се бира вољом народа на слободним, непосредним и демократским изборима. Ако немате парламент који бирају грађани, онда немате ни власт на својој територији - нагласио је Радојичић поводом 28 година од проглашења Скупштине српског народа БиХ, која је била претеча данашње Народне скупштине Републике Српске.

Према његовим ријечима, Народна скупштина је израз слободне воље грађана, што је изузетно важно у демократским системима.

- Грађани бирају своју власт, а Народна скупштина је управо израз те воље. Она је током постојања омогућавала избор различитих вишестраначких влада, промјене скупштинских већина и владајућих структура на демократски начин. Добро је да се то на такав начин обавља, а неким другим путевима - оцијенио је Радојичић који је био предсједник Народне скупштине у два сазива од 2006. до 2014. године.

Он је истакао да је Народна скупштина као законодавни орган значајно еволуирала у начину рада и креирања законодавства.

- Жао ми је гледати неке сцене које су данас у Народној скупштини постале ријалити јер је од законодавног органа мало склизнула у неко жутило. Нова времена донијела су и нове начине праћења и информисања, па онда повремено губи свој елемент представљања грађана и законодавне надлежности, а добија естрадну димензију. То је ваљда посљедица модерних времена и технологија 21. вијека гдје постаје битнија естрада од њене суштинске улоге, а то је репрезентативна и законодавна - рекао је Радојичић.

Сутра се навршава 28 година од проглашења Скупштине српског народа БиХ, након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ.

На темељима Скупштине српског народа БиХ настала је данашња Народна скупштина Републике Српске.