latinica  ћирилица
23/10/2019 |  14:41 | Аутор: СРНА

Вучић: Изузетно тешка ситуација због преплитања интереса великих сила

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас у Београду да је пред Србијом изузетно тешка политичка и безбједносна ситуација и бројни изазови са којима ће морати да се суочи због преплитања интереса великих сила на њеној територији.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

- Са бројним изазовима ћемо да се суочимо не само због регионалних проблема, односа са Приштином и сложених односа у региону, него и због чињенице да се разноврсни вишестрани и вишеслојни интереси различитих свјетских и европских актера, великих и моћних земаља и њихови интереси преплићу на нашој територији - рекао је Вучић на свечаној академији поводом 120 година Безбједносно-информативне агенције.

Вучић је поручио окупљеним безбједњацима и бројним шефовима обавјештајних агенција страних земаља, да ће Србија са свима да сарађује, али да је њена обавеза у тим изузетно сложеним условима да јача своју независност, економију, армију, безбједносне механизме.

Он је рекао да Србима и Албанцима нико није дозволио да се договарају сами између себе јер сви сматрају да имају на то право због својих интереса.

- Као да не живимо овдје ми и Албанци. Са тим морамо да се помиримо, али и да снажимо своју позицију, јачамо нашу независност, армију, да бисмо имали карту којом можемо да гарантујемо сигурност да се 1999. година више не понови, а не да неког нападамо - рекао је Вучић.

Он је поручио припадниицма БИА да је њихов једини посао да одбране интересе Србије.

- Да будемо своји на своме, ништа туђе нећемо, желимо најбољу сарадњу са свима, али ви да будете чврсти, снажни храбри и да вам Србија буде и исходиште и најважнији циљ да буде очување њене слободе, независности и суверенитета - рекао је предсједник Србије.

Вучић је нагласио да су три основна циља - очување мира и стабилности у региону и у Србији, очување независности Србије и побољшање животног стандарда људи који раде у службама.

- Поносимо се својом прошлошћу, учешћем у Првом и Другом свјетском рату, поштујемо људе који су штитили наше државне и националне интересе 90-их, али основни циљ је да учинимо све што можемо да сачувамо мир и стабилност - додао је Вучић.

Према његовим ријечима, Србија мора да сачува независност да би могла да опстане као суверена земља.

- То значи независност у доношењу одлука, независну службу, у којој нема мјеста за оне који ће да раде за друге службу. Сарађујте са другима, али радите увијек само за своју Србију. То је предуслов да сачувамо суверену, независну Србију, која сама доноси одлуке о својој будућности - рекао је Вучић.

Он је навео да је Србија отворена за сарадњу са свим на овом пољу, прије свега у борби против тероризма, организованог криминала и илегалних миграција.

Директор БИА Братислав Гашић рекао је да су вриједности, које је Агенција позвана да одбрани и које представљају суштину и услов постојања државе, изложене озбиљним реалним пријетњама и изазовима.

Према његовим ријечима, БИА је прва у држави која има одговорност да их благовремену препозна, анализира и оцијени.

- Али то није довољно јер се од нас очекује и да им се активно дјелујући, наравно на један специфичан начин, супроставимо. Чак ни то није довољно. Ово вријеме тражи и да у тој утакмици неизоставно побиједимо - истакао је Гашић.

Он је додао да је БИА снажно искорачила у погледу техничке опремљености, као и стварања најбољих могућих материјалних и логистичких услова који доприносе побољшању квалитета рада својих припадника.