latinica  ћирилица
23/10/2019 |  15:48 ⇒ 15:56 | Аутор: СРНА

Тривић: Циљ реформе - стицање примјењивих знања

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да ће се реформа образовања у Српској односити на унапређивање наставних планова и програма, дигитализацију уџбеника, стимулативно окружење и едукацију кадра да би дјеца стекла примјењива знања за даље школовање или каријеру.
Бањалука: Наталија Тривић - конференција за новинаре - Фото: СРНА
Бањалука: Наталија Тривић - конференција за новинареФото: СРНА

Она је, након првог консултативног састанка са члановима Одбора за реформу образовања и Експертског тима о предстојећим корацима у реформи предшколског, основног и средњег образовања у Републици Српској, рекла да би резултати реформе требали бити видљиви већ идуће године.

Према њеним ријечима, задатак Експертског тима је да пружи смјернице, који ће то бити примарни задаци и на шта ће се реформа односити.

- Ово је право вријеме да видимо шта ће то бити примјењиво већ у наредној години, а шта ће бити дио изградње стратегије развоја образовања која би требала да се планира од 2022. до 2030. године. Имамо позитивне реакције наставног кадра и стручњака који раде у систему образовања - навела је Тривићева.

Она је поручила да је циљ и да ђаци са радошћу иду у школу и да нису оптерећени сувишним стварима.

- Очекује се да до краја новембра имамо јасан план и конкретне мјере реформе шта ћемо радити за наредну школску годину као експериментално да бисмо након тога припремали за даље. Процес реформе је процес континуитета, а промјене ће бити видљиве из године у годину и дугорочно - рекла је Тривићева.

Она је нагласила да Министарство жели да се врати дигнитет образовном систему, да се зна шта је најбоље за ђаке, да се поштују наставници јер на њима почива образовни систем.

Руководилац Експертског тима Нина Нинковић појаснила је да је би реформа образовања треба да омогући да дјеца радо иду у школу.

- Промјене које подразумијева реформа у складу су са токовима у свијету, са новим научним достигнућима. Покушаћемо се приближити земљама које имају развијене образовне системе и позитивну праксу, али и потребама Српске - рекла је Нинковићева.

Она је нагласила да су дјеца у фокусу, али да су наставници кључ рјешења свих питања у образовању, тако да ће њихово усавршавање бити један од значајних елемената реформе.

Члан Експертског тима и помоћник министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Србије Весна Недељковић рекла је да Србија већ трећу годину спроводи реформе и да имају одређена искуства која ће пренијети Српској да би што више приближили образовне системе.

- Морамо бити пажљиви да напредне системе прилагодимо нашој дјеци, националном бићу и култури - истакла је Недељковићева.