latinica  ћирилица
23/10/2019 |  15:48 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Град Бањалука, ЕТФ и Ланако у служби пружања нових услуга грађанима (ФОТО)

Град Бањалука, у сарадњи са Електротехничким факултетом и компанијом Ланако, реализује пројекат "Паметни градови".

Ријеч је о пројекту који ће допринијети модернизацији града и захваљујући којем ће градска управа бити у могућности да грађанима понуди нове услуге.

Концепт "Паметни градови" мјестима у којима се реализује пружа ефикаснији и квалитетнији начин живота, тврде стручњаци.

Да би становништво осјетило позитивне ефекте овог пројекта неопходно је, додају, да сви сегменти друштва заједннички раде на његовом развоју.

 - Компанија Ланако кроз своју ГО платформу успјева да демонстрира рјешења за одређене изазове којима се сусрећу, прије свега грађани Бањалуке, као и туристи који су у све већем броју присутни у граду - каже Драган Нинић, менаџер Сектора за развој предузећа комапније Ланако.

Тренутно развијени системи на мрежи су системи за контролу ваздуха, системи паметног паркирања и системи мјерења влажности и квалитете земље, док су још четири система у фази развоја.

Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, навео је да је данас у Ланаку представљена и презентација која се односи на могућности у пољопривреди, односно на праћење појединих параметара који би пољопривредницима олакшали свакодневне послове.

- Све су то нове услуге које можемо развијати са Ланаком и другим компанијама, како би град сваког дана био модренији -  нагласио је Радојичић.

Могућности које пружају ове апликације су неограничене.

Град у сарадњи са информатичким компанијама попут Ланака свакодневно ради на модернизацији и пружању нових услуга како својим грађанима, тако и туристима.