latinica  ћирилица
23/10/2019 |  16:10 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Удружење "Привредник Републике Српске": Стипендије за ученике и студенте (ФОТО)

Добротворно удружење "Привредник Републике Српске" уручило је данас 34 стипендије за 26 ученика и осам студената из породица слабијег имовинског стања. Ријеч је о средњошколцима и студентима, који су остварили натпросјечан успјех. Удружење је основано прошле године, по узору на она из Новог Сада и Загреба.

Одличне оцјене кроз основну и средњу школу и просјек 9,9 на студију молекуларне биологије и физиологије. Ивона Шукунда, једна је од стипендиста прве генерације друштва "Привредник".

- Ова стипендија не да значи мени само, већ у великој мјери и мојој породици у финансијском смислу, а сам назив стипендиста јесте једна велика мотивација и подастицај за моје даље напредовање и усавршавање у области, занимању које сам изабрала - рекла је Шукунда.

Истим стопама иде и Николина Станар, одлична ученица Електортехничке школе у Приједору.

- Значи много, јер нам је неко напокон показао, неким конкретним начином, у овом случају финансијским, да значимо, вриједимо и да неко цијени сав наш уложени труд - истакла је Станар.

Исту причу дијеле свих 34 стипендиста, прва генерација коју помаже Добротворно друштво "Привредник Републике Српске".

- Прва категорија, ови који се школују у мјесту пребивалишта, примају стипендије од 300 КМ. Ови који путују, питомци, имају стипендије од 350 КМ и они који се школују ван мјеста пребивалишта имају стипендију од 400 КМ - појаснио је предсједник Добротворног друштва "Привредник Републике Српске" Горан Рачић.

Прва генерација стипендиста промовисана је на свечаној академији.

- Добро је да имамо овакве примјере, да удружења прате нечији рад, у овом случају рад младих људи, награђују њихов рад, подржавају га - изјавио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Друштво "Привредник Републике Српске" основали су, прије годину, Академија наука и умјетности Републике Српске, два јавна универзитета и Привредна комора, а по узору на истоимено друштво које у Србији и Хрватској, уз прекиде, ради од средине 19. вијека.

- Само гесло "Приврединка" - Рад, штедљивост, честитост, говори о суштити дјеловања "Привредника". Суштина је помагање талентованој дјеци, да се ишколују, да буду онај најквлаитетнији дио друштва и да они наставе ову акцију - истакао је потпредсједник Владе АП Војводине Ђорђе Милићевић.

Представнике Друштва и стипендисте примила је и ресорна министарка Наталија Тривић.

Стипендисти код Наталије Тривић (Фото: РТРС)

- Сви су најбољи ђаци Републике Српске и студенти који ће својим знањем и инвестицијама у њих, развијати данас и сутра Српску - нагласила је Тривић.

Овогодишњи фонд за стипендије Друштва је 150.000 марака, а прикупља се од прилога привредника.

Повезане вијести:

Јачати економске, образовне и културне везе са Војводином (ФОТО)