latinica  ћирилица
23/10/2019 |  16:26 | Аутор: СРНА

Хонг Конг: Потпуно повучен закон о изручењу

Контроверзни закон о изручењу лица из Хонг Конга у централни дио Кине званично је повучен, након 20 седмица протеста у специјалној кинеској аутономној области.
Хонг Конг (Фото:© AP) -
Хонг Конг (Фото:© AP)

Закон о преступницима бјегунцима, чије је усвајање изазвало протесте који су трајали више од четири мјесеца, омогућио би да се осумњичени изруче у централни дио Кине ради суђења.

Приједлог закона разљутио је грађане, који су се плашили да лидери у Пекингу праве преступ у вези са правима становника кинеске аутономне области.

Позив на повлачење усвајања приједлога закона прерастао је у покрет са пет кључних захтјева, укључујући универзално право гласа и независну истрагу у вези са понашањем полиције.

Лидер Хонг Конга Кери Лам саопштила је у септембру да ће се потпуно повлачење приједлога закона десити, али је нагласила да испуњење других захтјева није у њеној моћи.

Саопштење није успорило оне који су учествовали у протестима, који су повремено били насилни, усљед сукоба полиције и демонстраната, подсјетио је АП.

Нови протести у Хонг Конгу планирани су ове седмице, укључујући сутрашњи протест као знак солидарности са демонстрантима у Каталонији.