latinica  ћирилица
23/10/2019 |  17:00 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Рајчевић: Концепт "Паметног града" за бољи живот грађана (ФОТО)

Концепт електронске управе стратешки је правац развоја Српске у наредне три године.

Паметни градови, управљање градском структуром са једног мјеста, уз минимална улагања, унаприједиће живот грађана.

Пилот пројекат обједињавања наплате комуналних услуга биће примјењиван у више локалних заједница у Српској.

Српска почиње дигитализацију локалних заједница, најавио је министар Срђан Рајчевић, на сарајевском регионалном форуму иновација, технологије и предузетништва.

- Један од пројеката који је у фази јавног позива, пријава потенцијалних понуђача, је концепт обједињене наплате комуналних услуга. Ми се надамо да ћемо имати прилику да га имплементирамо на неколико мјеста, унутар неколико локалних заједница - истакао је Срђан Рајчевић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Знањем и капацитетима ИТ компаније из Српске Пореска управа Републике Српске на годишњем нивоу прикупила је додатних 100 милиона марака пореза.

Из Проинтера стижу и пројекти који унапређују живот грађана.

- Ту су рјешења за паметне паркинге, електронске грађевинске дозволе, управљање расвјетом и многе друге који се односе на паметне градове и локалну управу - каже Бојан Вујић, директор компаније "Проинтер ИТСС".

- Цјелокупан систем ел.управе и успоставе паметних градова захтијева велике инвестиције. Оно што ће се вратити не мора бити у финасијском смислу егзактан поврат, али ће се вратити кроз повећан квалитет живота грађана - додао је Рајчевић.

Управљање градском структуром са једног мјеста и у Европи и свијету проводи се корак по корак.

Цирих предњачи међу европским градовима, а Сингапур је за сада "најпаметнији" град у свијету.