latinica  ћирилица
23/10/2019 |  18:03 ⇒ 20:01 | Аутор: Агенције

Камион са тијелима стигао из Белгије; Откривен идентитет возача (ФОТО)

Британска полиција саопштила је да вјерује да је камион у којем су пронађена тијела 39 људи стигао у енглеску луку Пурфлит трајектом из белгијске луке Зебриж.
У хладњачи пронађено 39 тијела (фото:La Vanguardia/Youtube screenshot) -
У хладњачи пронађено 39 тијела (фото:La Vanguardia/Youtube screenshot)

Из полиције Есекса раније је саопштено да је камион стигао из Бугарске, али је из бугарског Министарства спољних послова саопштено да је возило у Бугарској регистровано 19. јуна 2017. године и да је напустило земљу дан касније.

Из Министарства истичу да возило припада компанији која је у власништву једне жене из Ирске, те да се камион није враћао у Бугарску након 20. јуна 2017. године.

Полиција Есекса саопштила је да су у приколици пронађена тијела 38 одраслих особа и једног тинејџера.

Током дана ухапшен је двадесетпетогодишњи држављанин Сјеверне Ирске, који је возио камион. Он је осумњичен за убиство.

Из полиције истичу да је камион у Британију стигао преко острва Англси у суботу, 19. октобра.

Замјеник шефа полиције Пипа Милс изјавила је да је први приоритет идентификовање жртава, али да се очекује да ће тај процес дуго потрајати.

Државна криминалистичка агенција саопштила је да је послала службенике како би помогли у откривању организованих криминалних група које би могле бити повезане са убиствима.

Откривен идентитет возача камиона 

Возач камиона који је ухапшен након што је у приколици пронађено 39 лешева идентификован је као Мо Робинсон, пишу британски медији. Полиција је раније данас саопштила да се ради о двадесетпетогодишњем мушкарцу из Сјеверне Ирске и да је ухапшен под сумњом да је извршио убиство, али није објавила његов идентитет.

Британски лист Гардијан јавио је да су извори из полиције и локалне заједнице возача идентификовали као Робинсона, возача камиона изм мјеста Портдаун.

Борисов: Камион није ушао у Бугарску од 2017. године

Бугарски премијер Бојко Борисов изјавио је да Бугарска није повезана са трагедијом и да Софија сарађује са британским властима на спровођењу истраге.

Преминуле особе пронађене у камиону у Британији нису могле да се укрцају у Бугарској, јер возило није ушло у нашу земљу од регистрације 2017. године, изјавио је Борисов.

- Камион је 2017. године регистровала у Бугарској једна Иркиња. Потом је напустио земљу и никада није поново ушао. Тако да никако не можемо да будемо повезани, осим регистарских таблица камиона - рекао је Борисов.

Камион прошао кроз наш регион?

Британски портали приказује мапу руте којом је прошао камион, а на њој се налази и Србија. Као извор наводе фирме које се баве транспортом робе по Европи. Претпоставља се да су жртве били мигранти, али још нема званичне потврде. Они су наводно покушавали да дођу до Велике Британије преко од раније познате слабе тачке кроз Ирску.

На мапи потенцијалне руте се, осим Србије и почетног одредишта Бугарске, такође налазе Хрватска, БиХ, Словенија, Швајцарска, Аустрија и Француска из које су наводно укрцали на трајект.