latinica  ћирилица
23/10/2019 |  18:18 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Београд: На Сајму књига представљена студија "Сребреница-стварност и манипулације"

На Међународном сајму књига у Београду представљена су издања Академије наука и умјетности Републике Српске. Представљена је и студија "Сребреница - стварност и манипулације".

Међу бројним издањима АНУРС-а, велику пажњу привукао је Зборник радова "25 година Републике Српске - специјалне паралелне везе".

Радови истакнутих академика и универзитетских професора говоре о развоју Српске и сарадњи са Србијом, потврђеној споразумом.

- Он се остварује изузетно добро, морам рећи да заиста није обична фраза да имамо добре односе, да имамо политичку сарадњу, него је овдје дошла у први план економско-социјална сарадња - истакао је академик Рајко Кузмановић, предсједник АНУРС.

Промовисана је и студија "Сребреница - стварност и манипулације", објављена на српском и енглеском језику, гдје је кроз 50 ауторских радова домаћих и страних аутора предочено научно-стручно виђење о дешавањима на подручју Сребренице.

- Ово потврђује оно наше основно опредјељење да се у Сребреници није догодио геноцид. Значај ове студије "Сребреница - стварност и манипулације" је у томе што је то прва научна студија српског говорног подручја или Срба који о том проблему говоре - рекао је Милован Милутиновић, предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске и главни и одговорни уредник студије.

- Мислим да је направљено једно изузетно квалитетно научно дјело, али и почетак разоткривања константне неистине, која се износи у јавност, како нашу, тако и страну, везано за Сребреницу - нагласио је адвокат Бранко Лукић, главни бранилац генерала Ратка Младића.

- Видим да су двије Сребренице постојале - једна медијски представљена као манипулација и једна стварна Сребреница - додао је генарал у пензији патар Шкрбић.

Ресорни министар Душко Милуновић оцјењује да је студија важна, јер доноси српски поглед на дешавања у Сребреници, за разлику од информација које је пласирала бошњачка страна.

- Ово је врло значајно да ће сада свјетска јавност и на енглеском језику имати ову публикацију која ће свакако показати и другачије погледе и становишта и од оног који је Хашки трибунал донио у својој пресуди - закључио је Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

У плану је да студија буде подијељена дипломатским представништвима у БиХ и Србији и да се упути на бројне адресе свјетских институција.