latinica  ћирилица
23/10/2019 |  19:01 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Мектић признао: Власт на нивоу БиХ нема рјешење за мигрантску кризу

Погоршава се криза у мигранстком центру код Бихаћа. Највјероватније ножем, избоден је 35-огодишњи Пакистанац. И док мигрантска криза у БиХ јача, а стање у кампу Вучијак се компликује, министар безбједности у техничком мандату Драган Мектић признаје јавну тајну да бх. власт нема рјешење.

Да ли ради сазнања до којих је, тврди, дошао како главни бх. тужилац Гордана Тадић тражи његово и хапшење неколицине запослених у Министарству безбједности због малверзација у подјели од Европске уније дониране ватрогасне опреме или ради ескалације мигрантске кризе, тек Драган Мектић је на час заборавио твитер комуникацију. И сазвао прес конференцију. Да новинаре, припреми како је, каже, ријеч о покушају Тужилаштва да га дискредитује.

Али, сам је био неприпремљен за одговор на питање - како ријешити мигрантску кризу. Кривце је тражио у децентрализованом уставном уређењу БиХ; у никад усвојеном акционом плану мјера који је сачињен под његовим патронатом - сачињен, али су га каже, неки други искасапили; потом у неиспуњеним јулским захтјевима Брисела, које је баш он преузео, да се у БиХ изграде два стална мигрантска центра - један у Унско-санском кантону, други у унутрашњости БиХ.

- Овако како је сад уређена БиХ ми нисмо у стању да се носимо са било којим проблемом. Неће бити мигрантске кризе и проблема. Дајте нам локацију... Проблем је била Република Српска - неће, исти проблем је у Федерацији БиХ, ниједна локална заједница нам не да локацију - каже Мектић.

А Брисел је за сталне центре резервисао додатних 13 милиона евра. Но три милиона је признаје Мектић, већ подијелио полицијским агенцијама. Плаћан је и закуп објеката Бира, Мирал и Седра - по 80.000 или 90.000 евра мјесечно, упркос условљавању из Брисела да центри не могу бити у приватном власништву. Али и објекат у Меденом Пољу, који се помиње као могуће прихватилиште миграната је у приватном власништву истог закупца, као и Седра. Као и Бриселу, неприхватљив је и српским повратницима у окружењу, који пријете новим егзодусом. И српским званичницима. За српског члана Предсједништва Милорада Додика овакво рјешење има политичку димензију и циљ - протјеривање Срба са вјековних огњишта. Оштро се успротивио и ДНС.

- Оваквим намјерама надлежни органи показују или елементарно непознавање положаја повратника или иза свега тога стоји још један покушај угрожавања интереса Срба са ових простора које вјековима насељавају - саопштили су из ДНС.

Не марећи, као и обично, за Србе повратнике, након мјесеци ћутања о мигрантској кризи, реаговала је и СДА. Поручују како неће Милорад Додик одлучивати гдје ће бити измјештени мигрантски центри. Кажу и да Министарству безбједности није потребна било каква сагласност нижих нивоа власти, а при том заборављају да је баш њихов начелник у Вогошћи Един Смајић забранио да у Семизовцу буде смјештен стални мигрантски центар. Одговор им је брзо стигао:

- Прије је био достављен приједлог да на границе БиХ буду изведене Оружане снаге, након чега сам рекао да то не може и није се десило. Затим је тражено да полиција Федерације БиХ буде размјештена на границу према Србији, а у Републици Српској, што је одбијено - рекао је Додик.

Поводом ескалације мигрантске кризе огласио се и кардинал Винко Пуљић. Директно је оптужио Мектића да је кумовао мигрантском хаосу у БиХ.

- Због свега тога мали човјек пати. Зато имамо запаљене куће, силовања и проваљивања. Министар Мектић се хвали како он води службу безбједности, али он заправо јако кумује нереду својим ставовима и структуром - каже врхбосански надбискуп Винко Пуљић.

На критике кардинала Пуљића, Мектић је опет одговорио у препознатиљивом маниру и на твитеру и на прес конференцији. Помињао педофилију, шовинизам и фашизам, али одговор на мигрантску кризу није понудио!