latinica  ћирилица
23/10/2019 |  20:32 | Аутор: СРНА

Израел: Ганц и званично мандатар

Предсједник Израела Рувен Ривлин званично је дао бившем шефу израелске војске Бенију Ганцу мандат за формирање владе и проналажење рјешења за најдужи политички застој у историји државе.
Застава Израела - Фото: Getty Images
Застава ИзраелаФото: Getty Images

Ривлин је на конференцији за новинаре у Јерусалиму позвао политичке странке да направе уступке, а Ганц је обећао да ће покушати да формира либералну уједињену владу.

Премијер Израела Бењамин Нетањаху покушао је да формира нову владу, али се након неуспјеха да то учини одрекао мандата у понедјељак, 21. октобра, два дана пред истицање рока који му је дао израелски предсједник.

Ривлин је јуче најавио да ће данас званично дати мандат Ганцу.

Ганц је добио рок од 28 дана да формира владу. Уколико ни он не успије то да учини, Ривлин ће од парламента затражити да изабере новог премијера, јавио је АФП.

На изборима који су одржани 17. септембра није било јасног побједника, јер ни странка Ликуд ни Плави и бијели нису успјели да освоје већину гласова.

Након резултата донесена је одлука о ротирајућој функцији премијера, чиме су и Нетањаху и Ганц добили прилику да формирају владајућу коалицију.

Из странке израелског премијера Ликуд саопштено је да ће се преговарачи обје странке.

Предсједник Ривлин обећао је да ће учинити све како би се избјегли нови избори у Израелу.