latinica  ћирилица
23/10/2019 |  21:22 ⇒ 22:49 | Аутор: РТРС

Ђокић: Оптима група ће и даље пословати у Српској (ВИДЕО)

Пословање Оптима групе у Републици Српској неће бити доведено у питање, поручио је министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, гостујући у емисији Телеринг наше телевизије.
Петар Ђокић у емисији Телеринг - Фото: РТРС
Петар Ђокић у емисији ТелерингФото: РТРС

Каже, то је потврђено и на недавно одржаном састанку српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и руског премијера Дмитрија Медведева, у Београду.

Ђокић је истакао да руска држава стоји иза "Оптима групе" и да ће она и даље пословати у Српској, што је Ђокићу такође потврђено од руских партнера.

- Имао сам прилику разговарати са министром енергетике Руске Федерације Александром Новаком и упознао сам га са активностима у Оптима групи и да тренутно мирују постројења у Рафинерији нафте. Рекао сам да смо забринути ако би они донијели одлуке да одлазе - рекао је Ђокић.

Навео је да је став Новака да они немају такве намјере и да се то неће десити.

- Касније је током још једног сусрета то потврђено. Они остају овдје и пословаће, али на који начин ми на то не можемо да утичемо. То је ипак приватна компанија и није власништво Републике Српске. Наш је интерес да она ради - истакао је министар енергетике и рударства Републике Српске.

Истакао је да је енергетика данас најважни развојни ресурс Српске и да је у плану је интензивирање градње вјетроелектране и соларних електрана, те заједно са Србијом три хидроелектране у горњем току ријеке Дрине.

- Република Српска ће пронаћи партнера и за изградњу четири хидроелектране - три на ријеци Бистрици и једне на ријеци Јањини, додајући да је то инвестиција од готово 140 милиона евра - рекао је Ђокић и додао да је циљ да наредних година буду уговорени радови и изграђени нови производни капацитети који ће Српској обезбиједити до 1.000 мегавата.

Ђокић је нагласио да Република Српска и даље његује политику ниских цијена електричне енергије за коју се опредијелила прије деценију и више, сматрајући да струја треба да буде доступна свима по што повољнијим условима.

Фото: РТРС

- Цијена киловат-часа електричне енергије у Српској данас је најнижа у региону. Сваки покушај да ту цијену доведемо на тржишни ниво, упоредив са оном у региону, није добијао подршку ни у јавности. Такву врсту подршке је тешко и обезбиједити јер грађани сматрају да је то повећање њихових трошкова - сматра Ђокић.

Навео је да ипак, са друге стране, није коректно да они који реално имају веће плате, као и знатно већу потрошњу електричне енергије то плаћају по истој цијени као пензионери са ниским примањима и незапослени грађани.

Подсјетио је да је премијер Српске Радован Вишковић недавно обећао да цијена за те групе неће бити мијењана ни ове, а ни током наредне године.

- Власт у Републици Српској води политику која је социјално одговорна према грађанима, у оквиру закона и разних врста давања, те нагласио да те мјере треба и даље развијати, што Влада Српске и чини - рекао је Ђокић и подсјетио да је Влада Српске посљедњих година имала разумијевања за захтјеве привреде за смањење фискалних и парафискалних давања, била је осјетљива и на захтјеве синдиката када је ријеч о побољшању положаја радника.

Изразио је очекивање да ће у Српској плате расти и да ће просјек од 1.000 КМ бити досегнут, ако не до краја ове, онда реално у првом мјесецу наредне године.

Предсједник Социјалистишке партије истакао је да је због неформирања новог сазива Савјета министара, у Републици Српској у оквиру владајуће коалиције тренутно у застоју реализација мјера за које је коалиционим споразумом дефинисано да буду извршене у одређеном року.

- И када не функционишу институције БиХ, Српска функционише, њен Парламент је донио мноштво закона и аката, али проблем представља и криза, односно застој у Федерацији БиХ, гдје се не одржавају сједнице парламента - сматра Ђокић и наводи да је некоректно то што је Српска уцјењивана АНП-ом, јер тај документ нема везе са формирањем Савјета министара.

Ђокић је рекао и да нису тачни наводи из појединих медија да лидер СНСД-а Милорад Додик тражи од предсједника Социјалистичке партије Србије Ивице Дачића да га смијени, али да га "Дачић не да", наводећи да између њега и Додика нема дисонантних тонова.

Када је ријеч о односима ДНС-а и СП-а, Ђокић наводи да социјалисти немају ниједно отворено питање са ДНС-ом, те имају потпуно разумијевање, изразивши наду да ће и СНСД и ДНС уредити међусобне односе.

Емисију Телеринг можете погледати ОВДЈЕ.