latinica  ћирилица
24/10/2019 |  08:04 | Аутор: СРНА

Отварање изложбе "50 година од земљотреса"

Изложба "50 година од земљотреса у Бањалуци /1969-2019"/ аутора Миленка Ђорђевића биће вечерас отворена у Музеју Републике Српске.
Земљотрес у Бањалуци (фото: архива) -
Земљотрес у Бањалуци (фото: архива)

Отварању изложбе присуствоваће помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић, саопштено је из Министарства.

Бањалука ове седмице пригодним меморијалним програмом обиљежава пола вијека од катастрофалног земљотреса, централни догађај изложба "Земљотрес у Бањалуци - 1969, солидарност, обнова и изградња" планиран је за суботу, 26. октбора.

У оквиру изложбе, на спољашњим зидовима Музеја савремене умјетности биће постављена инсталација дрвених стубова - дјело умјетника Драгослава Малинића, у знак сјећања на 15 жртава земљотреса, саопштено је из Градске управе.

Ту изложбу у Банском двору организују Музеј савремене умјетности Републике Српске, Архив Српске и Удружење архивских радника.

За суботу, 26. октобар, најављен је округли сто у организацији Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета, у оквиру којег ће и Републички хидрометеоролошки завод имати презентацију о земљотресима на подручју Бањалуке.

Обиљежавање 50 година од катастрофалног земљотреса почело је синоћ мултимедијалном поставком о животу у разореном граду током јесени 1969. и зиме 1970. године.

У земљотресу који је 27. октобра 1969. године потпуно разорио Бањалуку живот је изгубило 15 људи, а 1.117 је теже или лакше повријеђено. Материјална штета била је огромна.

На Тргу Крајине и данас се налази сат који је престао да куца 27. октобра 1969. године у 9.11 часова, и подсјећа на разорни потрес који је задесио Бањалуку прије пет деценија.