latinica  ћирилица
24/10/2019 |  08:12 ⇒ 08:16 | Аутор: ТАНЈУГ

"Непристојна" понуда САД; Србија: Одбијамо

Блиц пише да су САД понудиле Београду да призна независност Косова, а да би заузврат у Србију биле доведене највеће свјетске компаније.
Застава Србије и САД - Фото: илустрација
Застава Србије и САДФото: илустрација

Ту понуду, међутим, Београд је одбио, истиче лист.

Блиц даље наводи да је специјални изасланик америчког предсједника за Косово Ричард Гренел недавно Београду и Приштини поручио да постигну споразум о међусобном признању, а да ће за то добити "награду у економском смислу, биће организована инвестициона конференција.

Према писању Блица, он је обећао да ће позвати неке од највећих светских компанија да инвестирају у Србију, што, међутим, "очекивано, није наишло на одобравање" у Београду.

Подсjећа се и да је предсjедник Србије Александар Вучић уздржан када је ријеч и о међународној конференцији о Косову, идеји која фигурира независно од оне инвестиционе, и истиче да би, ако би до тога дошло, морале да учествују све велике свјетске силе.

Блиц оцјењује да је дошло до очигледне промене америчке тактике када је ријеч о Косову, и да сада САД, које су доскора подржавале идеју да се "косовски чвор размрси кроз подјелу или разграничење", опет условљавају Србију, што се видјело и током Гренелове посете Београду.

Лист додаје и да, с обзиром на несугласице између Берлина и Париза, Вашингтон жели да из игре избаци ЕУ и преузме, између осталог, рјешавање тог питања.

Предсједника САД Доналда "Трампа не интересује суштина, он углавном размишља о томе како би било спектакуларно да се споразум потпише у Вашингтону, у Белој кући, јер му треба спектакл", каже саговорник Блица из дипломатских кругова.

Он додаје да би за њега то био успјех у трци за други мандат и представљало оно што је за Била Клинтона био Дејтонски споразум.