latinica  ћирилица
24/10/2019 |  08:21 ⇒ 09:07 | Аутор: РТС

Нормализација односа Београда и Приштине међу главним приоритетима САД

Замјеник помоћника америчког државног секретара и специјални представник САД за западни Балкан Метју Палмер рекао је да је нормализација односа Београда и Приштине један од главних приоритета САД који има значајан утицај на читав регион и трансатлантску безбједност.
Метју Палмер - Фото: СРНА
Метју ПалмерФото: СРНА

У свједочењу пред Одбором за спољне послове америчког Сената и пододбору за Европу и сарадњу о регионалној безбједности, он је рекао да док преговори стоје, двије стране ризикују да пропусте најбољу шансу у генерацији да нормализују односе и крену напред ка безбједнијој и просперитетној будућности.

На сједници Одбора чуле су се критике на рачун ЕУ због неотварања преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом. Критикама се придружио и Метју Палмер.

Оцијењено је и да се на тај начин шаље лоша порука региону. Палмер је свједочио пред Одбором Сената након што је нови амбасадор САД Ентони Годфри стигао у Србију.

Замјеник помоћника државног секретара САД је рекао да постизањем споразума Београд и Приштина могу да ослободе економски потенцијал захваљујући миру и интеграцији.

Палмер је рекао и да САД очекују да нова влада у Приштини укине таксе на српску робу, а да Београд прекине кампању у свијету за непризавање Косова.

- Ми очекујемо да ће нова косовска влада демонстрирати своју посвећеност овим заједничким циљевима тако што ће суспендовати таксе уведене на робу из Србије и БиХ које су нанијеле штету међународној позицији Косова. Наредна влада би такође требало јасно да изложи грађанима Косова значај повратка дијалогу и преговорима - истакао је амерички званичник.

Палмер је додао и да "Србија, са своје стране, мора престати са својом кампањом делегитимисања Косова у међународној заједници".

- Путем кампање подстицања земаља да повуку признање Косова и блокирањем његовог чланства у међународним организацијама као што је Интерпол, Београд је нашкодио међународној полицијској сарадњи и нарушио атмосферу компромиса - рекао је Палмер.

Споразум од стратешког значаја

Он је додао да то спутава напредовање ка споразуму који је Србији потребан како би постигла свој стратешки циљ интеграције у ЕУ.

- Ми смо увјерени да је предсједник Александар Вучић спреман да испреговара такав споразум. Једном када Србија и Косово буду предузели такве кораке, ми смо спремни да са њим испитамо опције које ће му помоћи да изгради подшку код народа Србије за нормализацију односа са Косовом - закључио је Палмер.

Палмер је додао да је због стратешког значаја овог питања и историјског и ограниченог простора да Србија и Косово постигну свеобухватан споразум, предсједник (Доналд) Трамп такође именовао амбасадора у Њемачкој Ричарда Гренела као специјалног предсједничког изасланика за преговоре Београда и Приштине.

- Заједно, амбасадор Гренел и ја ћемо радити на томе да помогнемо Београду и Пришштини да постигну свеобухватан споразум о нормализацији. Уз појачано политичко ангажовање, као и кроз пословне и трговинске подстицаје, настојаћемо да помогнемо странама да пронађу локално остварив споразум који је трајан, примјењив и који ће повећати регионалну стабилност - рекао је Палмер.