latinica  ћирилица
24/10/2019 |  08:27 ⇒ 11:09 | Аутор: srpskainfo.com

Додик донирао 50.000 КМ за лијечење Пеђе Дуроњића

Драги пријатељи, успјели смо, наш Пеђа је спасен! Овим је ријечима глумац Горан Јокић, домаћин завршене хуманитарне вечери, објавио да је прикупљено свих 75.000 евра за лијечење Предрага Пеђе Дуроњића.
Хуманитарни број 1416 - Фото: РТРС
Хуманитарни број 1416Фото: РТРС

- Сазнавши за лавовску борбу младог Бањалучанина, српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, обезбиједио је да се Пеђи дозначи 50.000 КМ, колико му је до овог тренутка недостајало да плати трансплантацију бубрега и панкреаса на престижној клиници у Падови - саопштио је Јокић.

Ова вијест је била изненађење за све, па и за Пеђу и његове најближе, мајку Миљу и брата Живорада, који су му одмах полетјели у загрљај, плачући од среће.

- Ово је невјероватно. Ово је за мене све. Ово је нови живот, срећа здравље - рекао је Пеђа, не пропуштајући прилику да се захвали свима, па и редакцији Српскаинфо и Еуроблица, који су пратили и подржавали његову борбу за живот.

Ни гости хуманитарне вечери у бањалучком ресторану Аквана, међу којима је био и директор Банског двора Младен Матовић, нису могли сакрити сузе. Пеђа ће већ за неколико дана на пут у Италију, на трансплантацију, која ће му, такорећи у посљедњем тренутку, спасти живот и здравље.

Од десете године Пеђа се бори са тешким обликом дијабетеса, који му је из године у годину нарушавао здравље, упркос борби његових родитеља, да свом сину обезбиједе најбоље могуће лијечење. Али, болест је била неумољива. Подмукли убица му је нарушио вид, тако да је изгубио лијево око, потом је напао бубреге, мишиће, панкреас. И десило се најгоре: прво су му отказали бубрези, због чега сваки други дан мора провести 4,5 сата на дијализи, а на крају је затајио и панкреас.

Испоставило се да је трансплантација једини излаз, али трасплантација ових органа је захтјеван, компликован и за наше прилике изузетно скупо подухват. Ипак, Пеђа је био одлучан да савлада и ту препреку и кренуо је са пријатељима у акцију за прикупљање новца. У томе му је, каже много помогао његов пријатељ Бране Човичковић, који је водио хуманитарну акцију. Зато је Пеђа вечерас, након срећне вијести, прво загрлио мајку и брата, а потом му је прва жеља била да се слика са Браном.

- Бране ми је мјесецима главни ослонац, без њега се све ово вечерас не би десило - рекао је Пеђа.

А вечерас је хуманитарно вече, које су организовали Пеђини пријатељи и Светосавска омладинска заједница Епархије бањалучке, почело у атмосфери стрепње и наде. Сви су знали да је прикупљено охрабрујућих 50.000 евра, али да недостаје још 25.000 евра, што није мали новац.

Уз музику бањалучког Palladio String Quarteta, и уз стихове Његоша, Дучића, Војислава Илића, Мике Антића, Добрице Ерића, бањалучке пјесникиње Насихе Капиџић Хаџић; сви су прижељкивали да доброта побиједи и да Пеђа сакупи потребни новац. И то се и десило.

Ускоро Пеђа путује у Италију, на посљедње претраге. Када се појави одговарајући донор, лијечење у Италији ће трајати око три мјесеца. За то вријеме пратиће га молитве и добре жеље стотина његових пријатеља, који су му помогли да се избори за први, али велики корак ка изљечењу.

Храну и пиће за хуманитарно вече обезбиједили су донатори, четворица бањалучких предузетника, а пошто је свега било у изобиљу, Пеђа је одлучио да све што је након забаве преостало поклони јавној кухињи "Мозаика пријатељства".