latinica  ћирилица
24/10/2019 |  09:16 ⇒ 11:35 | Аутор: Вечерње новости

Џефри Најс продавао повјерљиве информације Албанцима?

Канцеларија за правну помоћ оптуженим и осумњиченим терористима ОВК у Приштини под истрагом је Специјалног тужилаштва за злочине ОВК због адвоката Џефрија Најса, пишу Вечерње новости.
Џефри Најс (фото:правда) -
Џефри Најс (фото:правда)

Сумња се у неке закулисне радње, али и исплате заступницима осумњичених, прије свега Најсу, који је адвокат Самија Њуштакуа, бившег команданта Дреничке и зоне Паштрик.

Врло је могуће да улога канцеларије није само правна и финансијска подршка у законским оквирима, већ да је попримила манипулацијске облике са документацијом и потенцијалним свједоцима, пише лист.

Због тога је њен шеф Дритон Љајци мета истраге. Његов адвокат Артан Черкини каже да Специјално тужилаштво поред сумњи у улогу канцеларије, сумња и на нерегуларности у неким њеним исплатама у циљу заштите потенцијално оптужених. Черкини је рекао да је Љајци у јануару био учесник саслушања Љуштакуа, али да је само био преводилац. Љуштаку се тад бранио ћутањем, па је саслушање трајало свега три сата.

Како пишу приштински медији, према тамошњем закону о правној заштити и финансијској подршци оптуженим особама у Специјалном суду, Канцеларија на чијем је челу Љајци нема право да у фази истраге или испитивања изврши било какве исплате. Окривљени имају право на помоћ ради покривања трошкова одбране тек након подизања оптужнице, а Љуштаку још није оптужен.

Љајци је још у јануару рекао да је добио захтев Џефрија Најса за плаћање његових услуга. Медији у Приштини су тад писали да се из документације види да је Најс тражио 2.200 евра по дану плус путни трошкови.

Најс је очигледно видио да су му косовски Албанци добар извор прихода, па се врло брзо послије напуштања Хашког трибунала 2006. године, гдје је био тужилац у предмету против Слободана Милошевића, ангажовао у њиховим случајевима. Имао је значајан допринос у одбрани Рамуша Харадинаја пред Хашким трибуналом, а прије неколико година се помињало да им је сервирао повјерљиве инсајдерске информације из суда и тужилаштва.

Прикупљао је и сређивао и сву документацију која би могла да користи косовским Албанцима оптуженим за злочине над Србима. Међутим, упућени кажу да је његова највећа акција уништавање доказа из "жуте куће" и трговине органима отетих Срба, који су чувани у Хагу. Касније је у једном писму влади у Приштини и сам признао да је у склопу свог ангажмана критиковао извјештај Дика Мартија о трговини органима.

Најс је учествовао и у писању Тачијеве аутобиографије, максимално је чистећи од злочина, али за то није у договореном року плаћен. Зато је од Приштине тражио да му се исплати 500.000 евра или ће о свему јавно проговорити, пишу Новости.