latinica  ћирилица
24/10/2019 |  09:33 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Ћулум: ОБА нам не доставља информације о повратницима из Сирије

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум рекао је да Обавјештајно-безбједносна агенција не доставља никакве информације Министарству унутрашњих послова Републике Српске када је ријеч о повратницима са страних ратишта.
Дарко Ћулум - Фото: РТРС
Дарко ЋулумФото: РТРС

- Још нисмо добили ништа од Обавјештајно-безбједносне агенције за ова лица. Када је ријеч о другим лицима, организованим криминалним групама и њиховим активностима, то просљеђују - рекао је Ћулум за данашњи Глас Српске.

Ћулум, који је и члан Ударне групе за борбу против тероризма, каже да ће лица за која постоји основ сумње да су починила кривична дјела бити процесуирана, те да су она у надлежности Агенције за истраге и заштиту, Тужилаштва БиХ и Суда БиХ.

- Међутим сва друга лица морају да буду стављена под надзор, да се види гдје су била, шта су радила и да буде извршена њихова дерадикализација. Битно је да буду под надзором. Мора и може се провјерити да ли су се приликом одласка на страна ратишта, конкретно у Сирију, држављани БиХ одрекли држављанства или нису. Ти подаци постоје - рекао је Ћулум.

Према његовим ријечима, БиХ не треба да прима таква лица која су се одрекла држављанства БиХ.

- На томе ћемо истрајавати, а шта ће одлучити институције на нивоу БиХ, до њих је. Сматрам да би то био додатни ризик, не само за БиХ него и шире - рекао је Ћулум.

Он сматра да би безбједносне агенције са нивоа БиХ боље и ревносније требало да размјењују податке са МУП-ом Српске, да се у сваком тренутку зна са којим подацима се располаже и да свако из своје надлежности предузме одређене активности на праћењу и оперативном покривању таквих лица.

Говорећи о проблему миграната, Ћулум каже да они који су одговарајући на упозорења из Српске говорили да мигранти неће постати проблем Републике Српске и БиХ сада ћуте и немају рјешења, те додаје да су безбједносне институције могле много боље да одговоре на изазове мигрантске кризе, али да то није урађено.

- Полиција Српске ради свој посао, настојимо да те људе испратимо преко територије Српске и имамо хуман однос према њима. На територији Српске у овој години починили су петнаестак кривичних дјела. Нажалост имамо и убиство мигранта на подручју Билеће. Открили смо и 20 кривичних дјела кријумчарења миграната и процесуирали организоване криминалне групе које се баве њиховим кријумчарењем - рекао је Ћулум.

Он је навео да 85 одсто миграната улази са подручја Србије, а 15 одсто са подручја Црне Горе.

Ћулум је истакао да су министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач и он упозоравали на опасност када је ријеч о илегалним мигрантима који долазе без докумената или са лажним документима, али да то није озбиљно схваћено.

- Међу мигрантима има безбједносно интересантних лица, има пуно оних који су учествовали на страним ратиштима, чак и у терористичким организацијама, који долазе и пролазе у таласима међу мигрантима. Ми о њима немамо евиденцију - навео је он.

Коментаришући покушај министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића да на границу са Србијом и Црном Гором, као испомоћ Граничној полицији, омогући долазак полиције из ФБиХ, Ћулум је рекао да то није законито додавши да су полицијски послови у надлежности ентитета.