latinica  ћирилица
24/10/2019 |  10:26 ⇒ 10:40 | Аутор: СРНА

Радановић: Срби ће својим тијелима спријечити измјештање миграната у Медено Поље

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић упозорио је да ће Срби својим тијелима спријечити измјештање миграната из Бихаћа у Медено Поље код Босанског Петровца.
Ђорђе Радановић - Фото: СРНА
Ђорђе РадановићФото: СРНА

- Овдје је још све у рукавицама, а ја причам како јесте. Нисмо глупи и наивни. Ако `падне` Медено Поље, `пашће` и Дрвар, Гламоч, Грахово. Има толико ненасељених бошњачких и хрватских мјеста и мјеста која 1991. године уопште нису била насељена и да ли је проблем да се ту направи центар - рекао је Радановић за Независне новине.

Према његовим ријечима, искључива надлежност за мигрантску кризу је на институцијама БиХ и Унско-сански кантон /УСК/ као административна јединица у оквиру ФБиХ нема апсолутно никакве надлежности у мигранској кризи.

Радановић каже да они могу да изврше на силу премјештање миграната из Бихаћа у Медено Поље, што су и најавили.

- Ми се сили можемо супротставити само силом. Писати дописе, реаговати правно, указивати на кршење закона и Анекса 7 Дејтонског мировног споразума не вриједи - рекао је он.

Радановић појашњава да ће сва српска удружења која су формирана са географског подручја Дрвара, Грахова, Гламоча, Босанског Петровца и Санског Моста бити ангажована да доведу људе, ако треба и из других држава.

- Ако крену из Бихаћа, ми ћемо физичком силом и својим тијелима блокирати пут као што се приликом протеста блокира пут. Блокираћемо пут који води од Бихаћа према Петровцу - навео је он.

Он је додао да ће прва блокада бити између села Врточе и Теочак, гдје је граница општина Босански Петровац и Бихаћ.

Радановић наводи да је, према попису становништва из 2013. године, на локацији Меденог Поља било 17 Срба, али да око те локације у селима Ревеник, Суваја, Вођеница, Врточе и Колунићи има 600 до 700 Срба и можда највише 15 Бошњака.