latinica  ћирилица
24/10/2019 |  11:06 ⇒ 11:52 | Аутор: СРНА

Извјестилац Европског парламента: БиХ је мјесто у ЕУ

Новоименовани извјестилац Европског парламента за БиХ Пауло Ранхел изјавио је да жели да помогне институционални, политички и демократски напредак БиХ и да му је циљ да кроз отворен и искрен дијалог помогне у побољшању ситуације јер сви у БиХ заслужују бољи живот.
Пауло Ранхел -
Пауло Ранхел

Он је нагласио да је више него разочаран посљедњом одлуком Европског савјета да не отвори преговоре са Сјеверном Македонијом и Албанијом о чланству у ЕУ, али је изразио увјерење да ће и то бити исправљено јер то хоће већина Европљана.

- ЕУ је апсолутно отворена за Балкан и мислим да ћемо ускоро превладати отпоре у једној или двије земље. БиХ и цијели регион саставни су дио Европе и ваше је природно мјесто ЕУ - оцијенио је Ранхел за Дневни аваз.

Ранхел је најавио да ће већ почетком наредне године, након што буде изабрана нова Европска комисија, посјетити БиХ и разговарати о новој резолуцији Европског парламента о ситуацији у БиХ.

Он је нагласио да ће као извјестилац градити мостове и на тај начин помагати Европском парламенту и Европској комисији да имају јачу улогу.

- Нисам сањар, немам илузија да ће се ствари кретати брзо и да ће се нешто дешавати, али знам да можемо више помоћи. Јасно је да ће мој посао бити изузетно деликатан и тежак. Изабран сам за извјестиоца БиХ јер ситуацију у вашој земљи добро познајем - рекао је Ранхел.