latinica  ћирилица
24/10/2019 |  11:14 ⇒ 11:28 | Аутор: СРНА

Без сагласности на одлуку о поскупљењу возачких испита

Завод за образовање одраслих Републике Српске није дао сагласност на нацрт одлуке чија би примјена довела до драстичног поскупљења процеса полагања возачких испита.
Завод за образовање одраслих (фото:гооглемапс) -
Завод за образовање одраслих (фото:гооглемапс)

У Заводу је речено Срни да нису информисани о поновном упућивању одлуке о јединственим минималним буџетским елементима вриједности наставног часа из теоријског и практичног дијела оспособљавања кандидата за возаче у Савјет министара, па је јасно да нису могли ни дати сагласност на њен садржај.

Из Завода додају да је посљедње мишљење које је тражено Завод доставио Министарству комуникација и транспорта још у јуну 2018. године.

У том мишљењу је наведено да су минимални буџетски елементи вриједности наставног часа из теоријског и практичног дијела оспособљавања кандидата за возаче неприхватљиви у сегменту приједлога финансијске вриједности појединих елемената, односно навођења цијена у КМ, док елементи који треба да буду садржани у вриједности наставног часа нису спорни.

- Финансијски сегмент не би требало да буде обухваћен овом одлуком, јер је у сукобу са Законом о конкуренцији БиХ, а њега ће свака ауто-школа одредити понаособ, те у складу са Правилником о оспособљавању кандидата за возача, приједлог свог коначног цјеновника доставити надлежном органу за образовање на овјеру - додаје се у мишљењу.

Нацрт одлуке, чија би примјена довела до драстичног поскупљења процеса полагања возачких испита, ускоро би могао да се нађе пред Савјетом министара у техничком мандату, што ауто-школе сматрају финансијским ударом на будуће кандидате, али и на привреду коју потреса мањак професионалних возача, објавиле су јуче Независне новине.

Рачуница из бањалучких ауто-школа показује да кандидат за возачку дозволу Б категорије, који све положи из првог пута, сада може проћи са трошком нешто већим од 800 КМ, а ако буде усвојена ова одлука, цијена ће, како тврде, бити већа од 1.600 КМ.

У Министарству комуникација и транспорта у Савјету министара у техничком мандату кажу да су припремили текст Нацрта одлуке о јединственим минималним буџетским елементима вриједности наставног часа из теоријског и практичног дијела оспособљавања кандидата за возаче и упутили га на мишљења надлежним органима за образовање /ентитетским и кантоналним министарствима образовања и Влади Брчко дистрикта/.