latinica  ћирилица
24/10/2019 |  11:30 ⇒ 12:03 | Аутор: СРНА

Мање страдалих у саобраћају захваљујући превенцији

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас у Бањалуци да је, захваљаујући активностима Агенције за безбједност саобраћаја Српске, број погинулих у саобраћајним незгодама у Републици Српској смањен за око 30 одсто.
Бањалука: Конференција о безбједности саобраћаја - Фото: СРНА
Бањалука: Конференција о безбједности саобраћајаФото: СРНА

Чубриловић је рекао да то није резултат само активности Агенције за безбједност саобраћаја и других институција, али да су оне допринијеле томе с обзиром на едукацију која се спроводи међу грађанима, подизање квалитета саобраћајница и да људи возе у просјеку нешто новије аутомобиле јер расте стандард грађана.

- Морамо имати у виду и да је број регистрованих аутомобила у Српској сада већи за 100.000 у односу на вријеме када смо имали већи број саобраћајних незгода - истакао је Чубриловић.

Он је на отварању осме међународне конференције "Безбједност саобраћаја у локалној заједници" у Бањалуци рекао новинарима да посљедице саобраћајних незгода коштају Српску више од два одсто њеног бруто домаћег производа.

- И по томе се види смисао оваквог рада и улагања у безбједност саобраћаја. Жао ми је што није пронађено довољно разлога да се одређени проценат од премије осигурања издваја за подизање безбједности у саобраћају. То је било добро почело и било би добро да је тим путем и настављено - каже Чубриловић.

Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Наташа Костић изјавила је да ће на конференцији бити представљено двадесетак радова, те да скупу присуствују учесници из Србије, Македоније, Словеније и других земаља, те извршни директор Европског савјета за безбједност саобраћаја Антонио Авенозо.

- Интересовање за конференцију из других земаља и јединица локалних самоуправа је увијек на високом нивоу. Надам се да ће и ова конференција бити успјешна и да ћемо моћи да размијенимо искуства и стекнемо нова знања, те да ће и наше јединице локалне самоуправе моћи да примијене оно што раде људи у јединицама локалне самоуправе у иностранству -  каже Костићева.

Извршни директор Европског савјета за безбједност саобраћаја Антонио Авенозо оцијенио је да је Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске веома активна у спречавању смртних случајева и повреда на путевима, те да је она амбасадор земље на европском нивоу.

- Осим спровођења закона, неопходна је и превенција, а организација ове конференције ставља нагласак на то колико је важна превенција. Ми у Бриселу инситирамо на томе да се безбједност саобраћаја не може ослањати само на највиши ниво власти. За безбједност саобраћаја је подијељена одговорност између владиних институција, локалних заједница, грана индустрије и корисника путева - истакао је Авенозо.

Према његовим ријечима, веома важно је да буде обезбијеђен новац за подизање безбједности саобраћаја.

- Европска комисија је успоставила нови инструмент путем којег је обезбијеђен новац за финансирање активности које се тичу безбједности саобраћаја. Нешто слично томе би могло да буде успостављено у Републици Српској јер су вам потребна средства да бисте спасили животе. Постоје разни извори који могу бити искориштени за финансирање активности чији је циљ подизање безбједности саобраћаја - нагласио је Авенозо.

Представник Међународног центра за безбједност на путевима Алан Рос рекао је да је учествовао у оснивању Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, наводећи да је лијепо вратити се и видјети да је она успјешна.

- Међутим, не придаје се довољно пажње томе да економија Српске сваке године губи више од 80 милиона евра због посљедица саобраћајних незгода - истакао је Рос.

Он је навео да је посебно забринут да је прекинуто мало финансирање, а радило се о један одсто премије осигуравајућих друштава.

- Када видимо колико је Агенција за безбједност саобраћаја постигла резултата чак и са тих један одсто, онда можемо замислити колико би било избјегнуто смртних случлајева и тешких повреда да јој је било на располагању више новца -  рекао је Рос

Он је напоменуо да се у многим земљама у свијету издваја пет, а у неким случајевима и десет одсто премије осигурања.

- И осигуравајућа друштва и држава морају схватити да ће имати корист од улагања у безбједност саобраћаја и да ће бити на добитку - каже Рос.

На отварању дводневне конференције додијељена су признања и захвалнице онима који су се посебно истакли радом на унапређењу безбједности саобраћаја.

За вријеме трајања скупа на Тргу Републике Српске биће постављени уређаји за симулацију превртања возила, фронталног удара возила у препреку и вожње под дејством алкохола.

Организатори конференције су Министарство саобраћаја и веза и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске.