latinica  ћирилица
24/10/2019 |  11:56 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

Михољско љето идеално за јесењу сјетву

Топле октобарске дане и Михољско љето велики дио зворничких ратара искористио је да обави јесењу сјетву озимих усјева у оптималном року. Ове јесени у зворничком крају биће засијано око 700 хектара , а доминантна култура на зворничким пољима и ове године биће пшеница.
Јесења сјетва - Фото: РТРС
Јесења сјетваФото: РТРС

Овогодишњим родом кукуруза презадовољан је Радован Видовић из Ораховца. Нада се да ће и род пшенице бити једнако добар. У наредних неколико дана завршиће сјетву и спокојно дочекати зиму и падавине.

- Земљу за пшеницу смо узорали смо. Данас, севентуално сутра да ћемо да посијемо. Очекујемо добар принос јер смо ђубрили и стајњаком - истиче пољопривредник из Ораховца Радован Видовић.

И у сусједним Крижевићима сјетва се приводи крају. Мухамед Салиховић засијао је пшеницом 30 дунума.

- Све је ишло како треба, а ове временске прилике су нам омогућиле да то урадимо онако како доликује. Очекујем да ће ова година бити боља од претходне - каже Салиховић.

Пољопривредне апотеке су добро опремљене сјеменима и репроматеријалом, а цијене су на нивоу прошлогодишњих. Стручњаци савјетују да земљу треба добро припремити за сјетву, а посебну пажњу би требало водити о ђубрењу.

- Пољопривредници би требало да користе минерална ђубрива са повећаним концентрацијама калијума, односно фосфора који је нарочито битан у првим периодима сјетве пшенице, односно њеног ницања -нагласио је инжењер пољопривреде Дејан Рибаћ.

Очекивања су да ће сјетва у зворничком крају бити завршена до средине новембра. Произвођачи не могу рачунати на градске, али могу на подстицаје ресорног министарства. Да би остварили право на подстицај треба да засију најмање хектар и по, да примјене прописано технологију и користе декларисано сјеме.