latinica  ћирилица
24/10/2019 |  11:56 ⇒ 14:08 | Аутор: СРНА

Агенција за развој малих и средњих предузећа са новим називом

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа је, ступањем на снагу Закона о измјенама и допунама Закона о развоју малих и средњих предузећа, трансформисана у Развојну агенцију Републике Српске, саопштено је из ове агенције.
Развојна агенција Републике Српске - Фото: РТРС
Развојна агенција Републике СрпскеФото: РТРС

Измјенама и допунама Закона проширене су надлежности Развојне агенције Републике Српске, будући да је предлагач процијенио да надлежности Агенције, утврђене претходним законом, не обухватају све стручне и друге послове које Агенција обавља или може да обавља у пракси.

У саопштењу је наведено да Агенција није управна организација и због тога је у могућности да учествује у пројектима које финансира ЕУ или њене поједине земље чланице или друге земље.

- Пројекти у којима учествује Агенција не односе се само на област малих и средњих предузећа, него и на друга привредна подручја попут иновација, индустрије, технологије, екологије, едукације, извозних активности, система квалитета, подршке у привлачењу и реализацији улагања, а која су у директној или индиректној вези са областима малих и средњих предузећа -  навели су из Агенције.

Будући да ће у наредном периоду Агенција моћи да учествује у пројектима из различитих привредних подручја, привредни субјекти ће путем ње моћи да остваре право на директну новчану подршку из средстава одређеног пројекта или неку другу неновчану подршку, у зависности од предмета пројекта.

- Привредницима који се баве спољнотрговинским дјелатностима од посебног је значаја проширење надлежности Агенције на пружање подршке извозницима - наведено је у саопштењу.

Из Агенције додају да се предложеним измјенама додатно наглашава потреба за координацијом и заједничким радом Агенције са локалним развојним агенцијама, ради постизања што бољих и квалитетнијих резултата за привредне субјекте из области малих и средњих предузећа.

Развојна агенција Републике Српске је у складу са измјенама развила и нови визуелни идентитет, укључујући и нови лого који је у званичној употреби од уторка, 22. октобра.