latinica  ћирилица
24/10/2019 |  12:30 ⇒ 12:35 | Аутор: СРНА

Стојичић: Јединство данас потребно као и прије 28 година

Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Душан Стојичић изјавио је Срни да се сви у Српској морају надахњивати порукама и поукама из времена када је прије 28 година основана Народна скупштина, те да је данас као и тада потребно унутрашње јединство на свим важним националним питањима битним за даље јачање Републике и њен опстанак и просперитет.
Душан Стојичић - Фото: nezavisne novine
Душан СтојичићФото: nezavisne novine

- Без Републике Српске као правног и политичког оквира сигурно овдје не би било могућности за опстанак и живот нашег народа. Дакле, сигурно је то био највећи догађај на коме треба учити и о којем треба говорити младим генерацијама у Српској - рекао је Стојичић поводом 28 година од оснивања Скупштине српског народа БиХ, која је била претеча данашње Народне скупштине Републике Српске.

Он је оцијенио да је оснивање Народне скупштине међу најважнијим политичким догађајима у новијој историји цјелокупног српског народа, а посебно његовог дијела који живи западно од ријеке Дрине, односно у Српској.

- То је био мудар чин, не само у политичком смислу, већ далековид и далекосежан са становишта потребе и интереса да се заштити српски народ на просторима бивше БиХ који је у том тренутку био егзистенцијално угрожен - каже Стојичић.

Формирање те институције које је дошло и прије почетка рата на простору бивше БиХ, а далеко прије потписивања Дејтонског споразума показује да је Српска у институционално-правном смислу била створена и заокружена много прије и да је то учињено на основу сувереног права народа на самоопредјељење које као народ Срби трајно имају и којег се не могу и не смију одрећи.

Он је оцијенио да је улога Народне скупштине у току рата и поратном периоду била од највећег могућег значаја за Републику Српску, јер је усвојила Устав и законе и створила институције и установе без којих једна Република не може постојати.

- Због тога данас морамо одати признање тадашњем руководству Републике Српске које је у политичком смислу имало визионарство и мудрост да је одмах приступило стварању тако важних институција које су у протеклих 28 година биле мјесто на којем су доношене најважније и судбоносне одлуке за наш народ и његов опстанак на овим просторима - рекао је Стојичић.

Данас је навршено 28 година од проглашења Скупштине српског народа БиХ, након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ.

На темељима Скупштине српског народа БиХ настала је данашња Народна скупштина Републике Српске.