latinica  ћирилица
24/10/2019 |  12:31 ⇒ 13:49 | Аутор: klix.ba

Бира затвара врата, 1.400 миграната остаје на улици

Власник Бире, привременог прихватног центра за мигранте у Бихаћу, одбио је да продужи уговор о смјештају миграната. То значи да ће скоро 1.400 миграната, закључно са 15. новембром, остати без смјештаја.
Мигранти - Фото: klix.ba
МигрантиФото: klix.ba

Продужење уговора, који истиче 15. новембра, захтијевала је Међународна организација за миграције.

Управа Бире је овом одлуком испоштовала захтјев Оперативне групе за координисање активности и надзора над мигрантском кризом у УСК која је забранила продужење уговора, с обзиром да Бира и Мирал нису основани као специјализоване установе намијењене за прихват и смјештај тражилаца азила у оквиру Министарства безбједности БиХ.

Ову информацију потврдио је градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић, који је добио овај документ прије два дана.

Подсјећамо, Оперативна група је затражила и да прихватни центар Мирал, у којем је смјештено више од 620 миграната, буде затворен. Уколико то не учине, поручено је да ће бити предузете све законом прописане мјере и затражена кривична одговорност потписника уговора.

Власник Мирала Борис Хорват раније је изјавио да ће испоштовати одлуку надлежних и да неће продужити уговор с ИОМ-ом.

Полицијски службеници МУП-а УСК пребацивали су претходних дана мигранте из приватних смјештаја у камп Вучјак. Међутим, затражено је њихово измјештање из овог кампа и премјештање у Медено Поље код Босанског Петровца, али су се локалне власти томе оштро супротставиле.