latinica  ћирилица
24/10/2019 |  12:43 ⇒ 13:56 | Аутор: 24sata.hr

На Арктику никло пет нових острва, мијења се карта свијета! (ВИДЕО)

Пет острва било је под вјечним ледом, али су се због глобалног загријавања појавили на површини. Још немају ни име, али су уцртани на нову карту свијета захваљујући експедицији проведеној љетос.
Арктик - отривено пет нових острва (Фото:Лев Федосеев/ТАСС) -
Арктик - отривено пет нових острва (Фото:Лев Федосеев/ТАСС)

На удаљеном подручју сјеверног пола Земље, дијелу Арктика који је донедавно прекривао вјечни лед, налази се цијели један непознат свијет. То су потврдили и званичници руске морнарице, који су објавили откриће пет досад непознатих острва које је досад прекривао глечер, пише Експрес.

Експедиција проведена у августу и септембру заслужна је за мапирање новооткривених острва која још нису именована, рекао је шеф сјеверне флоте, вицеадмирал Александар Моисејев. По довршењу експедиције уцртали су на карте острве који су до тада били скривени под ледењацима.

- Узрок тога је свакако промјена стања леда. Прије смо мислили да су те копнене масе дио главног глечера. Пропадање глечера, њихово топљење и климатске промјене допринијеле су открићу - истиче Моисејев.

Губитак глечера на Арктику у раздобљу од 2015. до 2019. године био је већи него у било којем другом петогодишњем раздобљу, забиљежено је у извјештају Уједињених народа о глобалном загријавању прошлог мјесеца.

Како се топи, Арктик је све примамљивији па је Русија отворила низ војних и научних база на Арктику посљедњих година, а интерес за регију расте с порастом температура, отварајући нове бродске руте. Тиме и цијело подручје постаје приступачније, поебно за експлоатацију минералних сировина, пише Гардијан.