latinica  ћирилица
24/10/2019 |  13:22 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

У УКЦ стигао апарат који снима комплетан скелет пацијента (ФОТО)

Стручњаци из САД едуковали су кадар Универзитетског клиничког центра Републике Српске за правилну употребу "Лодокс" ренденског уређаја вриједног 1.700.000 КМ који омогућава да за само неколико секунди буду снимљене све кости у тијелу са малом дозом радијације.

Начелник Завода за клиничку радиологију у УКЦ-у Српске Саша Вујновић истакао је значај набавке овог апарата који омогућава снимање свих костију у тијелу у врло кратком периоду са дозом радијације мањом од снимања појединачне кости.

Он је рекао новинарима у Бањалуци да ће овај апарат допринијети да пацијенти буду збринути на још бољи начин него до сада.

Вујновић је изразио задовољство што је, и након отварања новоизграђеног дијела УКЦ-а Српске, настављен процес усавршавања кадра, као и набавке најсавременије опреме.

Извршни директор компаније Лодокс за Сјеверну Америку Марти Кулис рекао је да је да је систем јединствен, те да је специфичан по томе што му је потребно 13 секунди да сними цијело тијело у једној равни са ниском дозом зрачења.

- Снимање тијела у двије равни траје око два минута, заједно са генерисањем слике, а због веома ниске дозе зрачења овај уређај се може користити за дјецу и труднице - рекао је Кулис.

Он је изразио задовољство што је имао прилику да са колегама из САД инсталира и пусти у рад овај апарат, те едукује кадар УКЦ-а Српске за руковање.

- Кадар који је обучаван показао је велику посвећеност послу и завидан ниво знања, као и жељу да савладају нове технологије да би били што бољи у свом раду - рекао је Кулис.

Фото: РТРС

Генерални директор УКЦ-а Републике Српске Владо Ђајић истакао је да је ова здравствена установа прва у региону која је набавила овакав тип уређаја, што потврђује оријентацију ка што квалитетнијем збрињавању пацијената.

- Набављамо апарате какве немају ни земље много богатије од Републике Српске, а наше опредјељење ће и даље бити набавка најсавременије опреме и едукација кадра - рекао је Ђајић.