latinica  ћирилица
24/10/2019 |  13:29 | Аутор: БЕТА

Кина домаћин проширеног Свјетског клупског првенства 2021.

Одлука о промјени формата донесена је једногласно: умјесто досадашњих седам такмичиће се 24 екипе

Домаћин новог проширеног формата Свјетског клупског првенства 2021. године биће Кина, саопштила је Међународна фудбалска федерација. Такмичење ће са седам екипа, од јуна 2021. године, бити проширено на 24, а предсједник ФИФА Ђани Инфантино рекао је да ће то бити "прво право Свјетско клупско првенство, пренео је Би-Би-Си.

Први човјек свјетског фудбала навео је још да је одлука о промјени формата донесена једногласно, а да ће се ново такмичење одржати у јуну и јулу 2021. године.

Елитни европски клубови недавно су најавили да ће бојкотовати новоформирани турнир, који ће се одржавати сваке четири године.

- Нови турнир ће бити такмичење коме се радују сви који воле фудбал - рекао је Инфантино.

Катар ће бити домаћин турнира ове и сљедеће године по стартом формату, са шест континенталних шампиона и шампионом земље домаћина. Ове године такмичење почиње 11. децембра, а првак Европе Ливерпул учествоваће од полуфинала.

Како је пренио Асошиејтед прес, Инфантино је рекао да Фифа неће ништа зарадити од новог турнира, пошто ће сав профит уложити у клупски фудбал. Навео је да ће Фифа у наредне четири године уложити милијарду долара у женски фудбал.

Он је говорио и о питањима поштовања људских права у Кини.

- Мислим да морамо да размишљамо о нашој улози. Земље широм свијета пролазе кроз тежак период. Није посао Фифе да рјешава свјетске проблеме. Мисија је да организујемо фудбал у свим земљама, а то радимо тако што фудбал доносимо људима, а не критикујући - рекао је Инфантино.

Променом формата промијењен је и начин квалификација, Фифа је члановима Савјета у Шангају представила план, али је одложила коначну одлуку о томе.

Како је АП раније пренио, континенталним шампионима неће бити гарантовано мјесто на турниру. Европа ће са осам учесника бити најзаступљенији континент. Сви побједници Лиге шампиона и Лиге Европа од 2018. до 2021. године учествоваће на турниру, али је и то условно, пошто ће Уефа утврдити максималан број учесника из једне земље.

Шпански и енглески клубови су доминирали европским клупским тамичењима протеклих година. Реал Мадрид је 2018. године био првак Лиге шампиона, а Атлетико Мадрид је исте године тријумфовао у Лиги Европа. Енглески клубови Ливерпул и Челси су прошле сезоне били најбољи у тим такмичењима.

Према пропозицијама, ако је једна екипа у вријеме квалификационог периода побјеђивала у оба такмичења, прво слободно мјесто припашће финалисти Лиге шампиона.

Јужна Америка добиће шест мјеста, Азија три, а учесници ће бити и финалисти Лиге шампиона Сјеверне и Централне Америке (CONCACAF). Фифа ће одлучити о трећем учеснику из те конфедерације.

Из Африке учествоваће финалисти Лиге шампиона и побједник баража полуфиналиста. Океанија је једина од шест Фифиних конфедерација којој није гарантовано мјесто на Свјетском клупском првенству. Побједник Лиге шампиона Океаније играће у баражу против шампиона Кине.