latinica  ћирилица
24/10/2019 |  13:33 ⇒ 16:21 | Аутор: РТРС

Стевановић и Јевтић обишли радове на мосту на Дрини

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић и предсједник општине Мали Зворник Зоран Јевтић обишли су радове на мосту краља Александра Првог Карађорђевића, чија је реконструкција почела прије мјесец дана.
Зворник - Фото: РТРС
ЗворникФото: РТРС

Стевановић и Јевтић изразили су задовољство динамиком радова на моста који преко Дрине повезује Зворник и Мали Зворник, односно Републику Српску и Србију. Навели су да би пројекат требало да буде завршен у предвиђеном року, тј. до септембра наредне године.

Вриједност пројекта реконструкције моста је 1,672 милиона КМ. Влада Србије обезбиједила је 600.000 евра, а остатак новца обезбиједиће Град Зворник.

Жељезни мост преко Дрине између Зворника и Малог Зворника изграђен је средствима краља Александра Првог Карађорђевића и Министарства грађевине Краљевине Југославије.

Мост је завршен крајем 1929. године, а у саобраћај га је пустио краљ Александар 12. јануара 1930. године. Тадашња општина Зворник одлучила је да се од тога дана мост назове по свом ктитору краљу Александру.

Према неким изворима, изградња моста износила је око 13,5 милиона динара, када је однос динара Краљевине Југославије и енглеске фунте био један према један.